Læge sigtet: Udskrev dødbringende medicin til patienter
To læger er sigtet for aktivt at have ydet dødshjælp. Modelfoto: Shutterstock/Scanpix
Det er min opgave som læge, at jeg med min sagkundskab kan hjælpe folk til at sove ind og få sit ønske opfyldt, siger den 83-årige pensionerede speciallæge Frits Schjøtt. Han risikerer fire års fængsel.

Endnu en læge er sigtet for at have ydet direkte hjælp til selvmord.

Det skriver flere medier.

Ifølge Radio24syv er der denne gang tale om den 83-årige pensionerede speciallæge Frits Schjøtt, der i 25 år har haft psykiatrisk praksis i Svendborg.

Frits Schjøtt er sigtet for "at have udskrevet medicin til andre, velvidende at medicinen skulle bruges i selvmordshensigt", skriver Radio24syv.

Radioen skriver også på sin hjemmeside, at Styrelsen for Patientsikkerhed vil fratage lægen autorisationen, fordi han "er til fare for patientsikkerheden".

I 2017 sigtede politiet en anden Svendborg-læge for at have ydet aktiv dødshjælp. Her blev den 76-årige pensionerede overlæge Svend Lings frataget sin autorisation og retten til at udskrive den dødbringende medicin.

Både Frits Schjøtt og Svend Lings risikerer op til fire års fængsel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den sigtede Svend Lings har tidligere fortalt, at han er en del af et netværk af danske læger, der yder aktiv dødshjælp til syge patienter, selv om det er ulovligt og strafbart. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Min opgave at hjælpe folk

Til TV 2/Fyn siger Frits Schjøtt, at han ikke har brudt loven for sjov skyld:

- Det er min opgave som læge, at jeg med min sagkundskab kan hjælpe folk til at sove ind og få sit ønske opfyldt, siger han til tv-stationen, og tilføjer, at han gør det, fordi Holland, Schweiz og flere andre "civiliserede lande har regler om assisteret selvmord", og at det bør Danmark også have.

Han fortæller desuden, at det var efter Svend Lings fik frataget sin autorisation, at han to gange udskrev dødelige doser af medikamentet Fenemal:

- Jeg skrev et par recepter ud med et par måneders mellemrum. I det ene tilfælde ordinerede jeg det til mig selv, og Svend Lings hentede medicinen og gav det til patienten. I det andet tilfælde udskrev jeg det til patienten selv. Da havde jeg en enkelt samtale med patienten for at høre, om han var ved sine sansers fulde fem.

Mislykket selvmord

Ifølge Radio24syv er Frits Schjøtts sigtet for blandt andet at have udskrevet en dødelig dosis Fenemal til en 44-årig mand, der lider af neuropati, hvilket er kroniske smerter i nervebanerne.

Det mislykkedes for den 44-årige mand at tage livet af sig selv, og han fortæller til radioen, at han lider af "overdøvende" og "dunkende" smerter, der er meget intense.

Den tidligere minister og kræftramte Ritt Bjerregaard er flere gange stået frem og fortalt, at hun og hendes mand, Søren Mørch, går ind for aktiv dødshjælp. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)