Læge: Folk snyder sig sundere, end de er
Vi danskere er mestre i at snyde os selv, når det kommer til sundhed. FOTO: Scanpix
Lægen Charlotte Bøving fortæller, at mange mennesker lever i selvbedrag og snyder sig meget sundere, end de egentlig er. De bilder sig selv ind, at de spiser bedre, dyrker mere motion og drikker mindre, end de gør.

Det skal så lidt til for at forbedre sundheden i hverdagen, fortæller lægen Charlotte Bøving.

Alligevel snyder vi danskere gerne os selv, og bilder alle ind, at vi lever meget sundere, end vi egentlig gør.

Det problem tager lægen Charlotte Bøving fat på i aften, mandag, på dr2 i programmet "Lægen flytter ind" klokken 20.45.

Her sætter hun fokus på mænds sundhed, og det gør hun ved at tage hjem til en håndfuld mænd i deres eget hjem, hvor hun kigger nærmere på deres livsstil, og den er faretruende dårlig.

Det er ikke et særsyn, og ikke kun hos disse mænd, at det forholder sig sådan, fortæller lægen til dr.dk:

- Folk laver usandsynligt meget selvbedrag. De snyder, når de skal fortælle, hvor meget de spiser, hvor meget motion de dyrker, og hvor meget alkohol de drikker. Jeg får det polerede billede, når jeg sidder over for patienten i min klinik, siger hun.

Der skal så lidt til

Charlotte Bøving er ikke selv en helgen, men hun fortæller, at alle små tiltag faktisk gør en forskel. 

Byt en sodavand ud med vand ind imellem, og sørg for at komme ud og bevæge dig. Hvorfor ikke gå en lille tur, i stedet for altid at vælge sofaen?

- Lidt mere motion, lidt mindre – og lidt sundere - mad, mindre alkohol og væk med cigaretterne. Så er man altså hjulpet rigtig godt på vej til et længere liv med højere livskvalitet, siger hun og fortsætter:

- Det er noget med at tænke sig om 6 ud af 7 dage og tænke: ”Er det værd at tage det ekstra stykke kage, hvis jeg skal ud og løbe et halvt maraton bagefter for at forbrænde det?” Det vil de fleste svare nej til.

I programmet "Lægen flytter ind" kan du på fineste vis opleve, hvor nemt det er at snyde sig selv - her tror en af deltagerne, at han sagtens kan løbe sig igennem en fodboldkamp. Det viser sig, at det kan han langt fra, faktisk står det særdeles skidt til.