Lad barnet græde
Børn ? Alle små piger vil være luciabrud og stå i front, men ifølge børnepsykolog har børn godt af at lære at indfinde sig i flokken

Forbandede Lucia. Hun gør juletiden sur for tusindvis af små skolepiger, der ikke får lov at være den udvalgte luciabrud, der må gå forrest med lys i håret.
De må indfinde sig i flokken med et enkelt lys i hånden, og det er ikke populært.
For i dagens børnefamilier vil alle børn være den udvalgte.
Men den slags små detaljer kan selvfølgelig løses, og således var der hele tretten luciabrude, da der forleden var Lucia fest i den Svenske Kirke i København, men det er ikke hensigtsmæssigt, siger børnepsykolog:
»Det ser selvfølgelig vældig hyggeligt ud med trettens luciabrude. Men når traditionen siger, at der kun er én, så kan man lige så godt lære barnet at træde tilbage, og at ting ikke altid bliver, som man ønsker. For børn skal lære at takle frustration,« siger Grethe Krag Müller, der er lektor i børnepsykologi.

Alle piger vil være Lucia

»Det ligger i barnets natur at tænke mig, mig, mig . Så det er ikke spor mærkeligt, at alle piger vil være bruden. Men tidligere lærte børn at være stille når de blev skuffede og vrede, hvor de i dag får lov at udtrykke sine følelser. Så det handler om, at forældrene ikke kan tackle barnets følelser. Det er de voksne, der ikke kan lide at se et barn, der er ked af det. Og så får barnet sin vilje, og det er et kæmpe problem, for så lærer børnene heller ikke at tackle svære følelser,« siger hun.

Børn skal have nederlag

Derfor skal man lade børnene få nogle nederlag, så de kan få lov at være skuffede og kede af det.
»Børn lærer noget af sine nederlag. De bliver kede af det i et stykke tid, og den følelse kan man tale om. Men man skal ikke gøre så meget andet. Det er okay at børn er triste og skuffede. Det er jo en del af livet,« siger Christina Sand Jespersen, der er familierådgiver i Hvidovre Kommune. Hun mener, at luciascenariet er meget typisk for børnefamilier i dag.

Synlige børn

Der er ingen, der vil se sit barn forsvinde i mængden. Barnet skal helst være med helt fremme og være meget synligt:
»Børn er blevet forældres succeskriterium. Og så dur det ikke, hvis barnet ender sidst i køen. Det er det samme, når børnene sidder i vuggestuen og skal vente ti minutter på et kvart stykke pære. Det er der altid nogle forældre, der ikke kan forstå. De vil gerne have at barnet får særlig opmærksomhed. Men børn skal lære være en del af flokken,« siger familierådgiveren.