Kvinder trækker lønnen ned
Efterspørgslen efter kvinder falder typisk i de fag, hvor mange kvinder søger hen, og det lægger en dæmper på lønnen. Foto: Colourbox.dk
Der er en klar og tydelig sammenhæng mellem gennemsnitsløn og andelen af kvinder, viser ny rapport fra SFI.

Andelen af kvinder i et fag har større betydning for lønnen end lønmodtagerens køn.

Det viser en dugfrisk rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

På grund af deres køn får kvinder ni procent mindre i løn end mænd - men er man ansat i et kvindefag som f.eks. sygeplejerske, pædagog, sekretær, så reducerer det i sig selv lønnen med 14 procent.

"Der er en klar sammenhæng mellem andelen af kvinder i det enkelte fag og så den løn, der udbetales både til mænd og kvinder i faget. Jo flere kvinder, der er ansat i et fag, jo lavere er lønnen både for mænd og kvinder," siger seniorforsker Karsten Albæk til Newspaq.

Efterspørgslen efter kvinder falder typisk i de fag, hvor mange kvinder søger hen, og det lægger en dæmper på lønnen.

"En af forklaringerne kan være, at kvinder vælger fag, hvor der i forvejen er mange kvinder. Og hvis der er mange i et fag i forhold til efterspørgslen, så må man altså forvente, at der er forholdsvis lav aflønning i det fag," siger Karsten Albæk.

Kvinder har desuden svært ved at komme ind i fag, hvor der er forholdsvis mange mænd, og hvor lønnen typisk er højere, tilføjer han.

Rapporten fra SFI viser, at det er både i den offentlige og private sektor, at lønnen er lav i fag med mange kvinder.

Og samtidig spiller det ind, at de typiske kvindefag i højere grad kun har en enkelt arbejdsgiver frem for flere forskellige.

"Kvinderne har typisk været så uheldige, at de kun har siddet overfor en enkelt arbejdsgiver ved overenskomstforhandlingerne. Det gælder for for eksempel sygeplejersker og inden for børnepasning. Og hvis man er på et marked, hvor der kun er en køber, så må man forvente, at prisen på varen er forholdsvis lav. Og omvendt," siger Karsten Albæk.

Det er Børne- og Ungdomspædagogernes Lands-forbund, der har bestilt rapporten fra SFI.