Kvindelige skihoppere nægtes OL
Kvindelige skihoppere anklager den Internationale Olympiske Komité for kønsdiskriminering. De er vrede over, at de ikke får lov at stille op ved De Olympiske Vinterlege i Vancouver i 2010.

Der bliver afholdt konkurrencer for både mandlige og kvindelige skihoppere. Men når den olympiske ild bliver tændt, må kvinderne pænt kigge på fra foden af bakken: Som den eneste olympiske vinterdisciplin har skihop lige siden indførelsen på det olympiske program i 1924 været en sport for mænd, og for mænd alene. Det har nu fået en gruppe kvindelige skihoppere fra Canada til at anklage Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for kønsdiskrimering. De vil have lov til at stille op til skihop ved Vinter-OL i 2010 i Vancouver. Og får de ikke lov, så går de rettens vej.

IOC siger nej

Kvinderne havde håbet, at IOC på et møde for nyligt ville indføre skihop for kvinder som Ol-disciplin, men i stedet vendte de endnu en gang tommelfingeren nedad for de kvindelige hoppere.

Det faldt ikke i god sne hos canadierne, som ellers havde set frem til et OL på hjemmebane i 2010.
»Jeg blev chokeret, da jeg hørte det. Jeg blev så skuffet,« fortæller den kun 15-årige Katie Willis, som er Canadas bedste skihopper, til den canadiske avis ’Globe and Mail’.
»Jeg begyndte på skihop, fordi det er det tætteste, jeg kan komme på at flyve. Jeg vil deltage i OL og måske vinde en guldmedalje. Det er forfærdeligt, at kvinder i det 21. århundrede ikke får ligestilling,« siger hun.

Ikke spørgsmål om køn
Udover at anklage IOC for kønsdiskriminering vil de canadiske skihoppere også anklage den lokale regering for at bruge offentlige midler på at støtte en begivenhed, der ikke giver adgang for kvinder kun på grund af deres køn.

Tidligere på året har ISF, det internationale ski-forbund, stemt for at lade kvinder deltage ved OL 2010, men IOC har ikke lyttet til opfordringen.

De lokale arrangører i Vancouver ville godt lade kvinder stille op, men vil hellere gøre som IOC siger. Det fortæller talskvinden Mary Fraser. Og IOC siger nej.
»Og det har ikke noget med køn at gøre. Det handler om konkurrence-niveauet. IOC har retningslinjer, som siger at der skal være et vist niveau, og skihop for kvinder lever ikke op til det krav,« forklarer Mary Fraser.

Den forklaring giver landstræneren for de canadiske kvinder, Gregor Linsig, ikke meget for.
»Kvinder har hoppet lige så længe som mænd har. Hvad kunne der ske ved det? Hvorfor ikke bare gøre det, og så se, hvad vi kan få ud af det?,« siger træneren.

Den unge Katie Willis er, om ikke andet, stolt over den kamp, som hun og hendes unge holdkammerater kæmper for at komme med ved OL. Hendes holdkammerater er alle 14 eller 15 år gamle.
»Det er godt, at vi gør det her, og jeg håber, at IOC kan se sagen fra vores side. De må forstå, at deres beslutning påvirker os som atleter: Det påvirker vores drømme,« siger Canadas unge medaljehåb.

Hvis altså hun får lov at hoppe.