Kvinde får plads i bestyrelse i saudiarabisk olieselskab
Saudi-Arabiens olieminister og leder af olieselskabet Saudi Aramco, Khalid A. Al-Falih, var sammen med andre af landets ledere i Downing Street 10 i London i sidste måned. Saudi Armco i Saudi-Arabien har nu udpeget nye bestyrelsesmedlemmer, heriblandt en kvinde. Foto: Simon Dawson/Reuters
Indsættelse af en kvinde i bestyrelsen i verdens største olieselskab er en milepæl i Saudi-Arabiens historie.

Det statsejede olieselskab Saudi Armco i Saudi-Arabien har udpeget nye bestyrelsesmedlemmer. Denne gang er der også en kvinde med, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Saudi Aramco er det største olieselskab i verden, både når det gælder produktion og oliereserver.

Indsættelsen af en kvinde i bestyrelsen er en milepæl i landets og selskabets historie. Der er kun ganske få kvindelige ledere i landets omfattende olieindustri.

Den nye bestyrelse er mere internationalt orienteret end den forrige. Den indsættes på et tidspunkt, hvor den saudiarabiske regering har planer om en af verdens største aktieudbud. Det ventes enten senere i år eller i 2019.

Flere af landets ministre sidder også i Saudi Armcos bestyrelse. Blandt dem er finansminister Mohammed al-Jadaan,

De får selskab af Lynn Laverty Elsenhans, som er tidligere topchef i det amerikanske olieraffinaderi Sunoco Inc.

Det amerikanske finansmagasin Forbes har fremhævet Elsenhans som en af verdens mest magtfulde kvinder. Før hun kom i Sunoco, var hun med i ledelsen af Royal Dutch Shell. Her arbejdede hun i over 28 år.

Kun ganske få saudiarabiske kvinder bliver udnævnt til bestyrelsesposter i større selskaber. Men der er tegn på forandring flere steder i det konservative kongedømme.

Sidste år udnævnte Saudi-Arabiens børs Sarah Al-Suhaimi som den første bestyrelsesforkvinde.

Saudi-Arabiens kronprins, den 32-årige Mohammed bin Salman, regnes som en moderne reformist i den velhavende oliestat.

Mohammad bin Salman er nummer to i landet efter sin aldrende far, kong Salman. Kronprinsen har foretaget indgreb mod korruption, gennemført reformer i militæret og foretaget en række udskiftninger af militære ledere.

Moderniseringer omfatter også planer om statsligt sponsorerede koncerter, fjernelse af forbud mod biografer, kvindelige bilister og mere turisme.

/ritzau/Reuters