Kvinde bliver dømt for at true Zenia Stampe på Facebook
En 62-årig kvinde får 60 dages betinget fængsel for at have tilskyndet til at begå forbrydelser mod den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe (R). Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
En 62-årig kvinde tilstår at have tilskyndet til at begå forbrydelser mod radikal folketingspolitiker.

Hun skal bare aflives.

Sådan skrev en dengang 61-årig kvinde fra Slagelse om den radikale politiker Zenia Stampe (R) på Facebook.

Truslen blev fremsat i den højreorienterede Facebook-gruppe "Det nationale Danmark". Kommentaren var en reaktion på politikerens holdninger til flygtninge og indvandrere.

Det har onsdag kostet hende 60 dages betinget fængsel. Dommen er faldet ved Retten i Næstved.

Sagen blev behandlet som en tilståelsessag uden domsmænd, da den nu 62-årige kvinde erkendte sig skyldig i anklagen.

- Jeg har kvajet mig i affekt, og jeg tilstår.

- Jeg kan ikke engang huske, hvad det var, hun havde skrevet i første omgang, sagde kvinden i retslokalet.

Hun er uddannet smørrebrødsjomfru, men er nu førtidspensionist. Retten vurderede, at hendes fysiske og psykiske problemer dannede grundlag for, at hun ikke skulle idømmes samfundstjeneste.

Det var anklager Maria Jepsen, der krævede 60 dages fængsel og lod det være op til retsformand Lene Sigvardt, hvorvidt det skulle være betinget eller ubetinget.

Jepsen påpegede, at der ikke er meget retspraksis på området endnu.

Hun henviste til en dom, hvor en 74-årig mand fik 60 dages fængsel for på Facebook at skrive "Jeg giver gerne en dunk benzin", efter der var blevet sat ild til Islamisk Trossamfunds bygning i Københavns Nordvestkvarter.

Dommen blev gjort betinget grundet mandens alder og helbred.

Ved afgørelsen om strafudmåling for den 62-årige kvinde lagde retsformanden vægt på, at truslen var rettet mod en enkeltperson.

- Man er med til at opildne en stemning, når man peger på et menneske og siger, at det menneske skal slås ihjel.

- Det er en grov udtalelse mod en politiker, som skal have lov til at komme med sine meningsytringer, sagde Lene Sigvardt.

Sagen tilsiger egentlig, at man er berettiget til en fængselsdom, pointerede retsformanden. Hun påpegede, at sådanne udtalelser er med til at skabe et politisk miljø, som ikke er acceptabelt.

- Undtagelsesvis gør jeg straffen betinget. Men det er ikke fordi, at den handling, du gjorde, ikke kan give fængsel. Jeg kan simpelthen ikke se dig inde i et fængsel, understregede hun.

Desuden lægges der vægt på, at kvinden ikke tidligere er straffet.

/ritzau/