Kvalitet og kemi: Vælg det rigtige regntøj til børnene
Du skal ikke gå efter det mest vandtætte tøj, selv om det kan være fristende. Her vil tøjet nemlig føles som en sauna for barnet. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Du skal både tænke på sikkerhed, design og skadelig kemi, når du køber regntøj til børnene.

Silende regn, fristende vandpytter og drivvåde børn.

Efteråret står for døren, og derfor skal der styr på regntøjet, før ungerne drøner ud på legepladsen.

Men det gælder om at have øjnene med sig. For både pris og kvalitet varierer, og samtidig vokser barnet hurtigt ud af både jakke og bukser.

- Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen. Den dyreste jakke er ikke altid den bedste - og den billige jakke behøver ikke at være dårlig, siger Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk og specialiseret i produkter til børn.

Som det første skal du overveje, hvor vandtæt jakken behøver at være. Det måles typisk i millimeter, hvor det kan være fristende at gå efter den jakke, som kan klare mest vand.

Men det er ikke nødvendigvis smart, forklarer Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut og specialiseret i tekstiler.

- Nogle leverandører skruer vandtætheden så højt op som muligt. Men det vil næsten føles som en dykkerdragt for barnet, fordi de samtidig løber rundt og leger, siger hun.

Gå efter et vandsøjletryk på 4-5000 millimeter.

- Nogle producenterne lovpriser, at de kan klare op til 10.000 millimeter, men det har man almindeligvis slet ikke brug for, siger Stine Müller.

Som det næste skal du vende jakken på vrangen. Her skal du tjekke, om sømmene er tapet og gjort vandtætte.

- Man kan sagtens have en metervare, som er vandtæt, men hvor sømmene ikke er, siger Stine Müller.

Det samme gælder også logoer, syninger og lynlåsen, som gerne skal have en klap ud over, tilføjer Charlotte Fischer.

I forhold til sikkerhed bør regnjakken ikke have lange hættesnore, som barnet kan hænge fast i, siger Stine Müller.

- Hvis regnjakken er til mindre børn, som er meget aktive, er det desuden fint, hvis hætten kan tages af. For den skal helst kunne løsne sig, hvis barnet hænger fast, siger Stine Müller.

Som det sidste skal du kigge efter regntøjets miljømærker, hvis du vil undgå skadelig kemi.

- Oeko-tex-mærket er et godt sted at starte. For det betyder, at regntøjet er testet for skadelige stoffer, råder Charlotte Fischer.

Du kan også kigge efter mærkning, som angiver, at regntøjet er fri for fluorstoffer.

Her er mærkningen forskellig, men det kan blandt andet hedde: fri for PFC, fluorfri, PFOA-fri eller PFOS-fri, forklarer Stine Müller.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS
via Listen To News