Kundby-pigen kan komme til at afsone i fængsel med voksne
Tirsdag blev en 17-årig pige kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler. Hun straffes med seks års fængsel. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Det bekymrer Børns Vilkår, at den dømte pige fra Kundby-sagen kan komme til at afsone i lukket fængsel.

Det kan godt være, at en fængselsstraf i et voksent fængsel tilfredsstiller samfundets behov for at statuere et eksempel. Men for en 17-årig pige er seks års fængsel meget alvorligt.

Det siger direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, efter at Retten i Holbæk har idømt en 17-årig pige fra Kundby seks års fængsel.

Tirsdag blev hun kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler.

- Det kommer ikke til at gøre hende meget godt eller bidrage til, at hun kommer ud og bliver en normal samfundsborger, siger han.

Kriminalforsorgen forholder sig ikke til den konkrete sag, men oplyser, at unge under 18 år som udgangspunkt afsoner i en sikret ungdomsinstitution.

Der er dog unge under 18 år, som ifølge Kriminalforsorgens statistik afsoner i et fængsel.

Det er praksis, at personer, som er fyldt 18 år, afsoner i Kriminalforsorgens åbne eller lukkede fængsler. Dømte bliver som udgangspunkt placeret i et lukket fængsel, når straffen er mere end fem års fængsel.

- Man skal overveje andre muligheder end at sætte hende i fængsel med voksne, forhærdede kriminelle. Man skal straffe, men også sikre, at hun kan komme på ret køl igen og tilbage i samfundet, siger Rasmus Kjeldahl.

- Hun har rent faktisk ikke gjort andet end at have nogle tanker, som er meget uhyggelige. Hun fortjener at blive en del af samfundet, og man kan spørge sig selv, om et voksenfængsel kan bidrage meget til det.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard fortæller, at med en dom på seks år kan spørgsmålet om prøveløsladelse tages op, når to tredjedele af straffen er afsonet.

Fordi pigen fra Kundby har været varetægtsfængslet siden januar 2016, betyder det, at prøveløsladelse kan overvejes om cirka 2,5 år.

- Men hvis det findes utilrådeligt på grund af risiko for alvorlig kriminalitet, sker der ikke prøveløsladelse, og så er den endelige bagkant de fulde seks år, siger Jørn Vestergaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Anklageren havde krævet pigen forvaringsdømt.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses for meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. I dette tilfælde nye planer om terror.

Retten lagde i dommen vægt på pigens unge alder ved gerningstidspunktet. Hun var 15 år gammel, da hun blev anholdt i januar 2016.

/ritzau/