Krydstogtsturister fanget i vulkan-helvede

Verden
En af turisterne er Michael Schade - som skriver, at han sammen med sin familie var på øen blot 20 minutter før, udbruddet gik i gang. Da de gik om bord båden væk fra øen, eksploderede den nærmest. (Foto: Twitter)
Fem personer er døde og op mod 30 savnes i vulkanudbruddet, bekræfter politiet, som forventer flere døde.

En vulkan er gået i udbrud på White Island i New Zealand mandag. Den ubeboede vulkanø ligger omkring 50 kilometer fra østkysten af New Zealands nordlige ø.

Sent mandag eftermiddag lokal tid oplyser politiet i New Zealand, at der befandt sig knap 50 mennesker på eller nær øen, da vulkanen gik i udbrud.  Mange af dem er turister, der mandag besøgte White Island. De er fra krydstogtskibet "Ovation of the Seas", der lagde til i havnen i Tauranga mandag morgen.

Ovation of the Seas er et krydstogtskib i den såkaldte Quantum-klasse, der ejes af Royal Caribbean International. Kæmpen har plads til 5.000 passagerer og 2.000 besætningsmedlemmer. En talsperson for Royal Carribean, bekræfter nu at flere personer fra krydstogtskibet besøgte White Island i dag mandag. Foto: Royal Caribbean

– Nogle af disse mennesker er blevet bragt i land. Men der er fortsat et antal, som menes at befinde sig på øen, og som vi ikke kan gøre rede for, oplyser politiet, som siger, at mindst fem personer er døde og mange i kritisk tilstand. Op mod 30 savnes stadig.

New Zealands nationale katastrofeberedskab advarer om, at det er farligt at opholde sig i nærheden af vulkanen, der også kaldes Whakaari. Vulkanen gik efter flere ugers rumlen i udbrud mandag eftermiddag kort efter klokken to lokal tid.

Ifølge ambulancetjenesten St. Johns modtager 20 mennesker behandling. Ifølge Daily Mail bekræfter Judy Turner, der er borgmester i byen Whakatane på landets nordlige ø, at en del turister er kommet til skade i udbruddet.

Whakaari er New Zealands mest aktive vulkan. Scanpix

Dækket af aske

Havnechef Mark Cairns fortæller til New Zealand Herald, at størstedelen af de kvæstede angiveligt er gæster fra krydstogtskibet. Pårørende til de tilskadekomne og savnede er samlet på kajen i Whakatane.

På afstand vælter røgen op fra vulkanen, og der er stadig turister fanget på øen. Foto: Scanpix

Ifølge New Zealand Herald modtager folk, der er dækket i aske, behandling på stedet, efter at de er ankommet i redningshelikoptere. Der er desuden blevet oprettet et katastrofecenter på Whakatane Hospital.

 

Her reddes turister op i en gummibåd – bemærk, hvordan hele øen er ved at blive dækket af brandvarm aske. Foto: Michael Schade

Optagelser fra et kamera, som er monteret på vulkanøen, viser folk, der går mod vulkanen, lige før den går i udbrud, skriver New Zealand Herald.

I november hævede myndighederne alarmniveauet for udbrud på White Island til to, fordi forskere havde observeret stigende mængder af svovldioxid - en hovedindikator for stigende magma dybt inde i vulkanen.

Mandag eftermiddag blev alarmniveauet hævet til fire, hvilket er det næsthøjeste trin på skalaen. White Island er en såkaldt stratovulkan, som er opbygget af mange lag af lava.

 

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen