Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har nogle af de mest væsentlige krydderier, så læs med her hvor du får en nem guide til 5 vigtige krydderier, og hvad de kan bruges til i dit køkken.
1. Chili
Chili er efterhånden blevet et essentielt krydderi i det danske køkken. Vi er nemlig blevet vilde med stærk mad, og chili klarer netop dette. Chilifrugten stammer fra natskyggeplanten, og indeholder et stof kaldet capsaicin, hvilket gør chilien stærk. Chilien fås frisk, tørret (enten frø eller pulver) eller i form af olie, og kan derfor nemt inkorporeres i din daglige madlavning.
Anvendelse: Chili kan anvendes i fiske- kød- og grøntsagsretter, samt supper, hvor der ønskes en lidt varmere og stærk ret. Alternativt kan du erstatte peber med chili eller tilføje chilisauce, salsa, tabasco, sambal oelek eller Harissa som “tilbehør” til en neutral ret. Desuden finder du også chili i blandingskrydderier såsom karry, diverse mexikanske krydderier og barbecue-krydderier.
2. Allehånde
Allehånde er et yderst populært krydderi, især i vintermånederne. Med sin afstamning fra Amerika har allehånde hurtigt fået sit indtog i det vestlige køkken, grundet sin smag der er en kombination af peber, kanel, muskat og nelliker, og er derfor et meget alsidigt krydderi.
Anvendelse: Allehånde er især anvendeligt i december måned, da allehånde indgår i både leverpostej, marineret sild, frikadeller og rullepølse. Til “dessert” optræder allehånde bl.a. også i brunkager, Christmas-pudding og ingefærkager. Og ligesom chili indgår allehånde også i karry.
3. Citrongræs
Krydderiet citrongræs hører til det asiatiske køkken. Med sin smag af citrus kan det anvendes både frisk og tørret, dog skal man være opmærksom på, at stilken ikke kan spises, da den er for hård rå. Du kan dog vælge at hakke og koge stilken med i en suppe, men husk at fjerne den inden servering.
Anvendelse: Citrongræs går godt i supper, wok-gryder, saucer, salater, marinader og retter hvor kokosmælk indgår, idet de komplimenterer hinanden særdeles godt.
4. Safran
Verdens dyreste krydderi, safran, er et særdeles velsmagende og drøjt krydderi. Safran kan fås både hel og stødt, hvoraf den hele er at foretrække, idet man er sikker på, at det ikke er blandet med andre krydderier. Udover smagen tilfører safran også en helt fantastisk gullig farve til maden, hvilket især kommer til udtryk i risretter.
Anvendelse: Safran er et krydderi velegnet i fiske-, skaldyrs- og risretter. Især risotto, paella og bouillabaisse nyder godt af safran. Du vil også kunne anvende safran som “farvestof” i bagværk såsom påskebrød, luciaboller eller konfekt.
5. Karry
Karry er et indisk blandingskrydderi bestående af ca. ti krydderier, hvoraf den gule farve stammer fra gurkemeje. De resterende krydderier kan bestå af alt lige fra safran til sort peber, alt efter hvor blandingen er fra. For at fremme smagen i karry tåler den godt af at “brænde” med lidt fedtstof, inden du tilføjer de resterende ingredienser.
Anvendelse: Karry er et oplagt krydderi til grøntsagssupper, fiske- og kødretter med ris som tilbehør. Heraf klassikeren boller i karry. Karry er derudover også velegnet i kolde dressinger såsom dem der anvendes i kartoffelsalat, karrysild og æggesalat.
Ovenstående indhold er sponsoreret