Kronprinsesserne siger nej tak
De svenske socialdemokrater vil have en kvindelig formand, men kronprinsesserne i partiet gider bare ikke. Nu står den skandaleramte Mona Sahlin til at få posten.

En efter en har de svenske socialdemokratiske kronprinsesser sagt nej tak. Men til marts skal partiet vælge ny formand, når Göran Persson som en konsekvens af valgnederlaget til den borgerlige Fredrik Reinfeldt træder tilbage.

Konsensus i partiet er, at det skal være en kvinde. Men de åbenlyse valg til posten gider ikke påtage sig jobbet.

Først sagde den nuværende EU-kommisær Margot Wallström pænt nej tak til tanken om at stå i spidsen for partiet. Det gider den tidligere minister for international udvikling Carin Jämtin heller ikke. Tidligere minister for kommunikation og regional politik Ulrica Messing har gennem sin bagland sagt nej tak, mens formanden for svensk LO Wanja Lundby-Wedin siger, at hun føler sig for gammel på trods af sine blot 54 år.

De svenske socialdemokrater har ikke tradition for kampvalg i stil med de danske, og der skal derfor gå meget galt, hvis ikke Socialdemokratiets valgkomités forslag bliver stemt ind. De melder deres forslag ud i midten af januar, mens det først bliver officielt på partiets kongres til marts.

Mona er Sveriges Helle
Alle nej tak’erne til formandsposten har nærmest kun efterladt én egnet kvindelig kandidat: Mona Sahlin. Hun har nu sat kursen mod at blive Sveriges svar på Helle Thorning-Smith.

»Hun har helt sikkert en stor chance for at blive formand. Hun slår alle de tilbageværende kandidater, når det kommer til meritter,« siger Expressens politiske redaktør, Peter Magnus Nilsson.

Men Sahlin er et kontroversielt valg. For ti år siden var hun partiets gyldne kronprinsesse og vicestatsminister, men så kunne svenske medier afsløre, at hun havde brugt sit ministerkreditkort til personlig shopping, og Mona Sahlin faldt med et brag ned fra sin politiske piedestal. Selvom hun allerede tre år efter skandalen var tilbage i ministerbilen og siden har været chef for tre forskellige ministerier, så har hendes image lidt permanent skade.

»Der er stor modstand mod hende blandt partiets venstrefløj,« siger Peter Magnus Nilsson, som dog alligevel tror på, at Mona Sahlin snart kan sætte sig på formandsposten.

»Der har aldrig været en kvindelig formand for Socialdemokratiet i Sverige. Der har aldrig været en kvindelig statsministerkandidat i Sverige. Det har Danmark, Frankrig får det måske snart, USA kan måske få en kvindelig kandidat ved næste valg. Derfor skal det være en kvinde, og Mona Sahlin er den absolut mest erfarne,« siger han.