Kroatien stemmer om EU-medlemskab i januar
Der skal formentlig endnu en flagstang og et nyt flag op foran Europa-parlamentet d. 1. juli 2013, hvor Kroatien forventeligt bliver medlem. Foto: Colourbox
De kroatiske vælgere skal den 22. januar beslutte, om de ønsker at blive indlemmet i EU.

De kroatiske vælgere skal den 22. januar beslutte, om de ønsker at blive indlemmet i EU.

Midt i det famøse EU-krisemøde i starten af måneden, blev Kroatien pludseligt præsenteret som medlemsland nummer 28 i det hårdt udfordrede fællesskab, EU.

Men selvom de relevante, politiske dokumenter er underskrevet, kan Kroatien ikke blive medlem, før befolkningen har bakket det op. Det skal de så stemme om d. 22 januar.

Alt tyder dog på, at vælgerne vil stemme ja. Den seneste måling viser at ja-sigerne udgør 60 procent af vælgerskaren.

Hvis det som forventet bliver et ja, betyder det dog ikke, at landet vil være fuldgyldigt medlem før i juli 2013. På det tidspunkt vil det være 13 år siden, at landet begyndte at undersøge mulighederne for at blive medlem.

Hvis Kroatien bliver medlem, vil det være det andet balkanland til at slutte sig til EU. På nuværende tidspunkt er det kun Slovenien, der er medlem.

Bosnien, Makedonien, Montenegro og Serbien, står fortsat udenfor. De seks lande, Kroatien og Slovenien inkluderet, udgør tilsammen det gamle Jugoslavien.