Kroatien indstiller kvinde til posten som FN's chef
Kroatiens udenrigsminister og vicepremierminister, Vesna Pusic, er indstillet til posten som FN's generalsekretær. Her ses hun ved ankomsten til et EU-topmøde i Malta i november 2015. Foto: Antonio Calanni/AP
For første gang er en kvinde officiel kandidat til posten som FN's generalsekretær.

Kroatien har officielt nomineret sin udenrigsminister, Vesna Pusic, til posten som FN's generalsekretær.

Dermed er Kroatien det første land, der officielt nominerer en kvinde til den øverste post i FN.

Ban Ki-moon, den nuværende generalsekretær, forlader posten ved udgangen af i år. Han har været generalsekretær siden 2007 og har til nytår siddet i to perioder.

Posten har altid været besat af en mand.

Kroatien har sendt brevet om nomineringen til FN's Generalforsamling og FN's Sikkerhedsråd.

Det er Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, der har skrevet under på brevet om nomineringen af Pusic, som også er vicepremierminister i Balkan-landet.

- Fru Pusic har en fremragende national og international karriere, både som politiker og som akademiker, hvilket gør hende fuldt klædt på til at påtage sig denne post med global lederskab og ansvar, skriver Milanovic.

Pusic har været medlem af Kroatiens parlament siden år 2000 og har undervist i sociologi og politisk teori på Zagrebs universitet.

Hun er den anden officielle kandidat til generalsekretærposten. Makedonien har indstillet diplomaten og erhvervsmanden Srgjan Kerim.

Den nuværende proces for at finde en afløser for sydkoreanske Ban Ki-moon er første gang, at der bruges åbne nomineringer.

Hidtil er stillingen blevet besat ved mere eller mindre hemmelige forhandlinger, som har ført til, at de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet har valgt generalsekretæren.

De permanente medlemmer er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

En del lande har efterlyst en mere åben, gennemsigtig og demokratisk proces.

Mange har også udtrykt ønsker om, at en kvinde kan få posten, efter at FN nu har haft otte mandlige generalsekretærer.

/ritzau/dpa