Kritik rammer Vestager som boomerang
Venstre kritiserer Vestager for at sjofle sit løfte om høringsfrister. Lykketoft understreger alvoren.

Venstre langer nu kraftigt ud efter De Radikales leder, Margrethe Vestager, og beskylder hende for dobbeltmoral ved ikke at have levet op til egne krav om høringsfrister.

- At sætte handling bag ord. Der må man sige, at Vestager er eksponent for det modsatte. Alt, hvad hun kritiserede, mens hun sad i opposition, har åbenbart ingen værdi længere, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Før valget krævede Margrethe Vestager en minimumgrænse på fire uger for høringsfrister i forbindelse med lovforslag, så "mennesker med viden og erfaring på området kan komme direkte til orde".

Men nu, hvor Margrethe Vestager selv sidder ved roret i Økonomi- og Indenrigsministeriet, skal eksperterne rubbe neglene, hvis de vil høres.

Det viser en undersøgelse, som nyhedsbrevet Momentum står bag.

Af de 10 lovforslag, som Vestagers eget ministerium sendte i høring i løbet af årets første seks måneder, var tre af dem med en svarfrist på under otte dage.

Så mange høringer med ultrakorte frister kan ingen af de øvrige ministerier matche.

- I VK-regeringen har vi haft høringsfrister, som har været for korte. Den diskussion har vi haft mange gange. Forskellen er bare, at vi ikke har turneret rundt med løfter om, at der ikke ville blive brudt en høringsfrist, siger Ellen Trane Nørby.

Det skortede ellers ikke på kritikken fra Vestager, da hun i 2010 beskyldte VK-regeringen for magtarrogance på "Berlusconi"-niveau på grund af de mange eksempler på korte høringsfrister.

Margrethe Vestager lægger sig da også fladt ned i forbindelse med undersøgelsen:

- Jeg vil gerne sige, at det er en ren tilståelsessag. Som jeg lovede, vil vi arbejde for at gøre det bedre fremadrettet, siger indenrigs- og økonomiministeren til Ritzau.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), tager spørgsmålet om høringsfrister meget alvorligt, men afviser at gå ind i den konkrete sag.

- Vi har drøftet emnet i præsidiet og indskærpet over for statsministeren, at det er regeringens pligt i videst muligt omfang at sikre en ordentlig høringsproces, skriver han til Ritzau.

/ritzau/