Kristne jubler over McCains valg af abortmodstander
USA John McCain afslørede i dag, hvem der skal være hans vicepræsidentkandidat. Hans valg blev en 44-årig guvernør og tidligere skønhedsdronning.

Hun er køn, intelligent og ambitiøs. Og nu kan hun også blive USA's første kvindelige vicepræsident.

Republikanske John McCain overraskede fredag ved at udpege den 44-årige Sarah Palin som sin kandidat til vicepræsidentposten ved det amerikanske valg 4. november.

Palin blev i 2006 valgt som den yngste og første kvindelige guvernør nogensinde i Alaska, og hun beskrives som en »kommende stjerne« i det republikanske parti. Hun er vokset op i Alaska, hvor hun i 1984 blev skønhedsdronning i sin hjemby og senere blev nummer to i Miss Alaska-konkurrencen. Senere læste hun journalistik og politik, inden hun som 32-årig overraskende blev valgt som borgmester i sin hjemby.

Valgte handikappet barn

Sarah Palin er gift med sin tidligere gymnasiekæreste Todd, som hun har fem børn med. Det ene barn blev født udviklingshæmmet, og selvom Sarah Palin på forhånd vidste, at barnet havde Downs syndrom, overvejede hun ikke et sekund abort. Hun er nemlig stor abortmodstander og religiøst konservativ. Og det giver respekt på den republikanske, kristne højrefløj.

»De er i ekstase. Dette er et 'home run'. Hun er en reform-guvernør, som er solidt imod abort og en person med dyb, kristen tro,« siger den tidligere leder af den konservative kristne organisation, Christian Coalition, til New York Times.

Bevæbnet guvernør

Palin er desuden medlem af National Rifle Association, som kæmper for retten til at bære våben – og hun går selv på jagt i sin fritid. Hendes holdninger er generelt mere på højrefløjen end McCains, og hun mener blandt andet, at olieselskaber skal have lov at bore i Alaskas naturreservater.

De fleste amerikanske medier kalder det overraskende valg smart. Sarah Palin signalerer ungdom og fornyelse, men appellerer samtidig til den konservative kristne højrefløj, som er skeptiske over for McCain.

Valget giver dog ét problem: McCain har kritiseret Barack Obama for at mangle erfaring. Nu har han selv valgt en tre år yngre vicepræsident-kandidat.

faktaboks
AFSTEMNING
Hvad synes du om?
Er Palin et klogt valg?via Listen To News