Krisetegn: Ledigheden er højere end ventet
Der kom 9000 flere ledige i andet kvartal i forhold til første kvartal. Og det bekymrer økonomerne.

Der kom flere ledige til i andet kvartal i år i forhold til året tre første måneder. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige steg med 9000 til 229.000 ledige.

Det svarer til, at ledigheden i øjeblikket er på otte procent mod de 6,3 procent, som er den officielle ledighedsprocent.

Og det bekymrer økonomerne.

- Dagens ledighedstal er mere bekymrende end de registerbaserede ledighedstal, men dagens tal stemmer desværre nok meget godt overens med krisens reelle omfang, siger Steen Bocian, cheføkonom fra Danske Bank, i en kommentar.

- Dagens tal indikerer, at arbejdsmarkedet ikke har været så stabilt som hidtil vurderet, hvilket naturligvis er bekymrende, mener han.

Det er den såkaldte arbejdskraftundersøgelse, som Danmarks Statistik er kommet med. Og den omfatter blandt andet ledige, som ikke får offentlige ydelser.

Lone Kjærgaard, cheføkonom fra Arbejdernes Landsbank, ser heller ikke dagens tal som "gode nyheder".

- Med dagens tal må vi konstatere, at det danske arbejdsmarked for tiden bevæger sig den forkerte vej. Der er ingen tvivl om, at vi har gældskrisen i Sydeuropa imod os, men vi har omvendt også en stærk nabo mod øst, nemlig Sverige, siger hun.

Lone Kjærgaard siger, at kickstarten af dansk økonomi indtil videre heller ikke ser ud til at have skabt sig i flere job.

- Det betyder ikke, at den ender med at være virkningsløs. Det er forventeligt, at der vil gå en rum tid, inden effekten af flere offentlige investeringer vil kunne ses i beskæftigelsen, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Alt i alt skaber dagens tal bekymring for, at det aktuelt står dårligere til for dansk økonomi end forventet.

Mens der er flere ledige, er beskæftigelsen faldet med 13.000 personer fra første til andet kvartal. Og dermed dykker beskæftigelsen for fjerde år i træk.

/ritzau/