Krise i Spanien: Nedturen kan vare til 2014
Den spanske økonomi fortsætter med at tørre ind. Ifølge IMF kan afmatningen blive ved flere år endnu.

Den omfattende spanske recession vil strække sig mindst 18 måneder ud i fremtiden, og det udgør en trussel for resten af Europa.

Sådan lyder den ildevarslende vurdering fra Den Internationale Valutafond (IMF) ifølge avisen The Guardian.

Valutafonden, som har base i Washington, forudsiger et helt årti med tabt vækst for kriseramte Spanien, som er den fjerdestørste økonomi i eurozonen.

Samtidigt lyder det, at de helt friske målsætninger for sparetiltag - som premierminister Mariano Rajoy har annonceret - vil smitte negativt af på væksten.

IMF vurderer, at politiske stramninger vil reducere den økonomiske vækst med én procent i 2014 og samtidigt skrue arbejdsløsheden i vejret.

Ifølge officielle tal, som blev offentliggjort i hovedstaden Madrid fredag, er arbejdsløsheden allerede oppe på ikke mindre end 24,6 procent.

Det betyder, at 5,7 millioner spaniere står uden job.

- Spanien står foran stigende pres på markedet og bekostelig markedsadgang med risiko for eftervirkninger i resten af Europa, siger IMF i sin årlige rapport.

Det sker "midt i den allerede langsigtede udfordring bestående i, at afvikle de ubalancer, som blev bygget op gennem flere års alt for stort forbrug i den private sektor", lyder det.

Valutafonden mener ikke, at Spanien vil genvinde sin vækst før 2014 - og at det vil tage indtil 2017, før produktionen igen vil ligne det niveau, som landet oplevede i 2007.

Ifølge officielle tal, som er blevet offentliggjort mandag, skrumpede den spanske økonomi med 0,4 procent i årets andet kvartal.

/ritzau/