Kriminelle bander omsætter for billioner
FN lancerer ny kampagne mod organiseret kriminalitet, der omsætter for svimlende summer hvert år.

Det er svimlende beløb, der hver dag skifter hænder, når organiserede kriminelle bander bedriver deres ugerninger verden over.

Årligt omsættes der på verdensplan for mere end fem billioner kroner, mere nøjagtigt 5307 milliarder kroner, inden for organiseret kriminalitet.

Det svimlende beløb er seks gange så stort, som hvad der officielt gives i udviklingsstøtte, og summen svarer til halvanden procent af bruttonationalproduktet fra samtlige verdens lande.

Opgørelsen kommer fra UNODC, der er FN's kontor for narko og kriminalitet. Her har man netop lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på den organiserede kriminalitet.

- Organiseret kriminalitet på tværs af grænserne rækker ind i hver en region og hvert et land i hele verden, siger UNODC-chef Jurij Fedotov.

- Det er en af det internationale samfunds største udfordringer at få bremset den transnationale trussel, siger han i en pressemeddelelse.

Handel med narkotika udgør ifølge UNODC klart broderparten af den kriminelle økonomi på verdensplan. UNODC vurderer, at der på narkomarkedet årligt omsættes for knap 2000 milliarder kroner.

Også fremstilling og salg af ulovlige kopivarer er en guldgrube blandt alverdens forbrydere. Den årlige omsætning er ifølge UNODC på 1525 milliarder kroner.

En mindre del af totalomsætningen udgøres af handel med og tvangsudnyttelse af mennesker til for eksempel slaveri og prostitution.

Det beløb løber op i knap 200 milliarder kroner, og det er et område, som kræver mange ofre. UNODC vurderer, at der på et hvilket som helst tidspunkt findes 2, 4 millioner mennesker, der er ofre for den type forbrydelser.

Med den nye kampagne vil UNODC fremhæve, at uanset kriminalitetens art er der altid et offer.

- Det afgørende er at øge bevidstheden og forståelsen om det her i offentligheden samt blandt politikere og centrale beslutningstagere, lyder det fra Jurij Fedotov.

/ritzau/