Der bliver færre dyre- og plantearter, ikke bare i Danmark, men verden over.
Det er det store emne ved et FN-møde om biodiversitet, der onsdag indledes i den canadiske by Montreal.
Møderne om biodiversitet finder sted hvert andet år og er knap så kendte som klimamøderne.
Men de er mindst lige så vigtige som møderne om klimaet, lyder det fra professor i biodiversitet ved Københavns Universitet Carsten Rahbek.
- Vi befinder os i en global biodiversitetskrise, hvor en million arter er i fare for at uddø, og vi har ødelagt 70 procent af Jordens økosystemer.
- Så det her møde handler om, at verdens lande kommer sammen og prøver at lave en aftale om, hvordan man kan stoppe tabet af arter og retablere de økosystemer, som giver os mennesker en masse goder, for eksempel rent vand, siger han.
FN-mødet om biodiversitet skulle have været afholdt for to år siden, men det blev udskudt grundet coronapandemien.
Hvert tiende år aftales nye mål, og det skal derfor ske i år.
Skeler man til målene fra det seneste møde i 2010 i Japan, er der ikke meget at glæde sig over. Ingen af målene, der blev aftalt dengang, blev indfriet.
En af de ting, der arbejdes på, er et mål om 30 procent beskyttet natur både på land og på havet i 2030.
I 2020 var der globalt set kun 17 procent beskyttet natur på land og 7 procent på havet.
Herhjemme står det endnu værre til. En analyse fra Biodiversitetsrådet viste for nylig, at kun 2,3 procent af Danmarks landareal er beskyttede naturområder. På havet er 12 procent beskyttet natur.
- Danmark er nok et af de lande, der er ringest til det her. Både globalt og i forhold til Europa ligger vi absolut i bund. Vi er det land, der har afsat mindst plads til natur, siger Carsten Rahbek.
Professoren føler sig "relativt sikker" på, at topmødet nok skal ende med, at der vedtages ambitiøse mål.
Det er ifølge Carsten Rahbek mere usikkert, om landene kan enes om, at de også skal være forpligtende.
- For to år siden var det de flestes vurdering, at der kom sådan en aftale. Men nu - på grund af corona og den økonomiske situation med krig og inflation - så er der en større mental træthed.
- Det gør, at mange vurderer, at det er mindre sandsynligt, at man får en bindende aftale, hvor landene bliver holdt op på, om de faktisk leverer, siger Carsten Rahbek.
En dansk delegation med embedsfolk fra Miljøministeriet og repræsentanter for en række organisationer deltager i mødet, der slutter 19. december.
/ritzau/