Kriblende sommer i vente
Den milde vinter giver gode betingelser for kryb til sommer.

Den milde vinter er ikke kun til skade for luffeproducenter og skisportssteder. Hvis det fugtige vejr og temperaturer ti grader over det normale fortsætter, går danskerne en kriblende, krablende og stikkende sommer i møde.

Hvad end vi opholder os på terrassen, i køkkenhaven eller søger tilflugt i bøgeskoven, byder sommeren 2007 sandsynligvis på en bestand ud over det sædvanlige af myg, skovflåter og dræbersnegle. Den varme vinter giver ideelle vækstbetingelser for de tre uvelkomne arter, advarer flere regionale naturvejledere i Berlingske Tidende.

Danske haveejere har i efterhånden flere år lagt kål og salater til en voksende forekomst af den ibiriske skovsnegl – de såkaldte dræbersnegle. En del af de upopulære snegle vil under normale omstændigheder bukke under for frosten i vinterhalvåret. Men haveejernes skræk stortrives i den milde vinter og lader i øjeblikket op til en invasion af de danske salatrækker til sommer. Eksperterne håber, at dræbersneglene kan få modstand af de sultne biller, der også har overlevet vinteren. Hvis ikke billerne klarer sneglene, kan haveejernes sidste håb blive at slippe moskusænder fri i haven. Moskusanden, der oprindeligt stammer fra det sumpede Amazonas, har nemlig en forkærlighed for dræbersnegle.

Hvis det fugtige vejr fortsætter, vil foråret blive den perfekte ynglested for stikmyg. Under alle omstændigheder kan danskerne med rette væbne sig til en myggeplage til sommer. En måde at komme de mange myg til livs på er at bygge redekasser til de mange hjemløse fugle, der som krybet også har overlevet den milde vinter. Både blåmejser og musvitter elsker nemlig at spise myg, fortæller naturvejleder Jan Kjærgaard fra Silkeborg Skovdistrikt til Berlingske.