For lige at forstå, hvilke kræfter, der her er tale om, så måles en magnetisme i Tesla. Og Jordens magnetiske felt er et sted mellem 0.000025 og 0.000065 Tesla. En stærk køelskabs-magnet ligger på cirka 0.01 Tesla og hospitalernes store MRI-scannere på mellem 1.5 og 3 Tesla. Og sidstnævnte er så kraftige, at de kan flytte metalstole rundt i rummet.

Central Solenoid har en kraft på svimlende 13 Tesla, og kan derved i princippet løfte kæmpeskibe, fly, tog og alverdens andre metalgenstande. I princippet, for magneten vil ligge isoleret i en specialbygget konstruktion i en specialbygget bygning, som forskerne oplyser er bygget så stærkt, så den kan modstå  kraften fra lift-off-udstødningen fra to rumfærge-raketter.

Nogle bygninger og lagerhaller
Allerede i 2005 begyndte man at tegne faciliteterne til ITER, som nu står færdig og snart er klar. Foto: Scanpix

Videnskabsfolk har i årtier jagtet muligheden for at lave fusions-kraft, da det ikke udleder noget CO2 og brændstoffet, deuterium, findes i al havvand. Og så kan den køre uendeligt.

 
ITER-projektet er – efter sigende, man ved jo aldrig – ikke farligt og har ingen pludselige altødelæggende kræfter, forårsaget af eventuelle uheld. Processen stopper bare.
 
Der er endnu ingen dato på, hvornår der kan trykkes på knappen for at igangsætte projektet.