Kraftig blæst gør raketterne farligere
Det bliver svært at finde steder i de store danske byer, hvor det er sikkert at fyre årets nytårsraketter af. Brandvæsnet anbefaler en sikkerhedsafstand på 30 meter til bebyggelse.

De danske byboer må samles på større pladser for at få glæde af nytårskrudtet. Københavns Brandvæsen har forøget raketternes anbefalede sikkerhedsafstand til 30 meter til nærmeste bebyggelse, efter DMI har varslet hård kuling og vindstød af stormstyrke omkring midnat.

»Det betyder selvfølgelig, at det bliver lidt svært at finde et sikkert sted at fyre raketterne af i byerne. Men sådan må det være. Man må finde en plads eller lignende, for med så kraftig blæst flyver raketterne ikke nødvendigvis opad,« siger vagthavende brandinspektør Henning Jølnæs fra Københavns Brandvæsen til DNY.

Af samme grund opfordrer brandvæsnet til, at man holder døre og vinduer lukkede, så vildfarne raketter ikke kommer ind i stuen.

»Særligt i år skal man være meget opmærksom på, hvordan man affyrer raketterne, og at man gør det med et rør, der sidder godt fast. Champagneflasken er i forvejen usikker at bruge, og det går helt galt, når det blæser så meget,« siger han.

Mens brandvæsnet er bekymret for den hårde blæst, så er den voldsomme regn gode nyheder. For regn eller meget hård frost holder sædvanligvis folk indendøre, hvor der er længere mellem ulykkerne.

»Hvis det kommer til at regne så meget som i morges og i formiddag, så kommer folk kun ud ganske kort, før de går tilbage i tørvejr. Det er gode nyheder for os,« siger Henning Jølnæs, der dog stadig forventer en travl nytårsnat.

De seneste år har Københavns Brandvæsen haft mellem 300 og 400 udrykninger med brandbiler eller ambulancer nytårsnat.