Kræver undersøgelse af overgreb på fanger
Menneskeretsorganisationerne Human Rights Watch og Amnesty International kræver en dansk undersøgelse af tortur i fangelejr i Afghanistan.

Det danske forsvar bør straks lave en undersøgelse af forholdene i Kandahar-lejren i Afghanistan, hvor danske soldater i 2002 opererede sammen med amerikanske soldater.

Det mener den amerikanske menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, skriver Politiken lørdag.

Ti edsvorne erklæringer fra amerikanske afhøringsofficerer har afsløret, at der fandt mishandlinger sted i Kandahar-lejren, og det foregik samtidig med, at dansk militær havde ordre til at udlevere fanger til USA.

»Når nu alt det her er kommet frem. Når både amerikanske soldater og fangerne selv siger, at den var gal, bør det danske forsvar få klarlagt, hvad der skete«, siger Lotte Leicht, der er leder af Human Rights Watch afdeling i Bruxelles, til avisen.

Men de danske regering har fastholdt, at den ikke kendte til overgreb i lejren på det givne tidspunkt. Og selvom statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har taget afstand fra de amerikanske mishandlinger, har han afvist en undersøgselse.