Kræver Lene E på banen over for Bahrain
Abdulhadi Al_Khawaja kone og datter her demonstrerer mod hans tilfangetagelse. Foto: Adnan Malik / POLFOTO
Helt uacceptabel dom over dansk statsborger. Diplomaterne må i samarbejde med EU skride til handling, mener tidligere udenrigsminister.

Udenrigsministeriet skal hurtigt ud af starthullerne, efter det i dag stod klart, at den danske demokratiforkæmper Abdulhadi Al-Khawaja er blevet idømt livstid i Bahrain.

Så klar er meldingen fra et samlet Folketing, der forventer, at udenrigsminister Lene Espersen (K) sammen med sine folk omgående går i gang med forhandlinger med styret i kongeriget om en frigivelse af manden, så han kan vende hjem.

"Jeg forventer, hvilket jeg også tror sker, at den danske regering meget aktivt vil arbejde for, at den dom ikke bliver eksekveret," siger tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).

Han peger på, at Danmark har et godt forhold til Bahrain, så en dialog burde være mulig. Blandt andet har danske arkæologer bistået ved flere udgravninger ligesom Dronningen for nyligt aflagde landet besøg.

"Jeg mener også, at man bør tage kontakt til de andre EU-lande for sammen med dem at bygge et så stærkt diplomatisk pres op som muligt," lyder det fra Helveg Petersen.

Udenrigsministeriet er allerede i gang med arbejdet, understreger Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

"Jeg ved, udenrigsministeren har været i kontakt med sin kollega. (...) Det er helt afgørende, at vi bruger alle kanler for at lægge pres på styret," siger hun til TV2 News.

Kjer Hansen peger desuden på, at den danske ambassadør i Bahrain var til stede i retslokalet, da dommen faldt.

"Det er vigtigt, vi siger fra," påpeger formanden.

Udenrigsminister Lene Espersen befinder sig netop nu i et fly, og kan derfor ikke kommentere på sagen. Men fra Asiatisk Plads lyder det, at en melding vil komme ud senere på dagen.