Kræftramte børn går glip af Stones-overskud
(Opdt.) Kræftramte børn skulle have nydt godt af overskuddet fra Stones-koncerten i Horsens, men en uforudset regning fra Skat betyder, at regnskabet går i nul. Dårlige undskyldninger, mener Skat.

Et overskud på knap to millioner kroner fra Rolling Stones-koncerten skulle gå til Børnecancerfonden, men en momsregning fra Skat har efterladt de kræftramte børn med en lang næse. Og det kommer bag på Erik Munk, formand for Musikforeningen Eigils, der står bag Stones-koncerten.
»Vi har ikke tidligere været udsat for den slags moms ad bagvejen. Derfor kunne vi ikke have regnet udgiften ind. Jeg ville da meget hellere have givet pengene til Børnecancerfonden end til skatteminister Kristian Jensen (V),« siger han.

Koncerten havde en omsætning på 60 millioner kroner, og efter at pengekassen var talt op, lå der 1,8 millioner kroner tilbage, som Børnecancerfonden skulle have haft. Men overskuddet blev til underskud, da Skat krævede en momsregning på 1,9 millioner kroner for opsætningen af den kæmpe scene. Regningen gik til det udenlandske selskab bag scenen, som sendte den videre til de danske arrangører. Det kommer som en overraskelse, da koncerterne i Horsens normalt er fritaget for moms.
»Koncerten var momsfri, og derfor havde vi regnet med et overskud på et par millioner kroner, men få dage før Stones-koncerten mødte folk fra Skat op og ændrede proceduren,« siger Erik Munk.

Brug for pengene
Han kan godt kan forstå skuffelsen hos Børnecancerfonden, hvor formand Henrik Hertz havde håbet på mindst en halv til en million kroner.
»Jeg er selvfølgelig skuffet. Vi har god brug for pengene og har en rigtig god sag, men der er jo ikke noget at gøre ved det,« siger Henrik Hertz til Jyllands-Posten.

At regnskabet for koncerten nu ender med at gå i nul betyder altså, at der ikke er penge til overs til velgørende formål. Et krav der ellers stilles til foreninger, som fritages fra at betale moms. Og en så stor koncert uden en krone i overskud undrer Leif Fangel, direktør på Skattecenter Bornholm, som tager sig af momfritagelse for foreninger over hele landet.

»Når et så stort arrangement som Stones-koncerten ikke giver overskud, kunne det godt have vores interesse. Vi kunne godt overveje at lave en kontrol af regnskabet. Det kunne være interessant at få af vide, hvorfor der ikke kunne tjenes penge,« siger Leif Fangel.

Dødssyg undskyldning
Skat oplyser til Politiken.dk, at det er en helt normal procedure, at det udenlandske produktionsselskab, der satte Rolling Stones’ scene op i Horsens, skal betale moms.
»Det er ganske normalt. Kunstnerhonorar er momsfrit, men sådan noget som scene og opsætning skal der betales moms af. Det kan de overhovedet ikke være i tvivl om«, siger Carsten Vesterø, kontorchef i Skat til Politiken.dk.
»Det handler snarere om, at de ikke kan forklare, hvor overskuddet er blevet af, for det her er i hvert fald en dødssyg forklaring.

 

FAKTA:

Foreninger kan slippe for at betale 25 procent i moms, hvis en væsentlig del af overskuddet går til velgørende formål. Selvom ?en væsentlig? ikke er defineret og derfor i princippet kan være en enkelt krone, må arrangørerne ikke tjene penge.

Kilde: Skat

via Listen To News