Kræftpatienter til udlandet med millioner i ryggen
En ekstra pulje på 102 millioner kroner skal sikre, at kræftpatienter kommer hurtigere i strålebehandling.

Lægerne får nu politisk opbakning til at foretage en prioritering af, hvilke kræftpatienter der bedst kan tåle at blive sendt til udlandet og hvilke patienter, der skal først til behandling i Danmark.

Det oplyser sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde med Danske Regioner tirsdag eftermiddag. Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti besluttet at afsætte en ekstra pulje på 102 millioner kroner til strålebehandling af kræftpatienter.

»Kræftpatienterne få nu et reelt tilbud om at komme i behandling inden for de gældende frister,« siger Lars Løkke Rasmussen.

De 102 millioner kroner skal gå til at sende flere patienter til udlandet. Det vil være op til lægerne at vurdere, hvem der bedst kan tåle at rejse til vores nabolande for at få behandling. Lars Løkke Rasmussen peger blandt andet på brystkræftpatienter og prostatapatienter, som to grupper, der bedst kan sendes til andre lande for at modtage strålebehandling.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) er godt tilfreds med den nye aftale med regeringen.

»Vi skal have sikkerhed for, at alle skal have det bedste tilbud. Det betyder nok, at vi skal sende et par hundrede patienter til udlandet om året. Det er ikke en ønskesituation, men det er den bedste løsning her og nu,« siger Bent Hansen.

Derudover er Regionerne og sundhedsministeren blevet enige om at undersøge, hvordan strålebehandlingen herhjemme kan effektiviseres. Det skal blandt andet undersøges, om andre personalegrupper kan inddrages i behandlingen af kræftpatienter.