Kræftpatienter er okay med udlandet
Patienter med brystkræft har forståelse for, at de nu skal tvinges til udlandet. Så længe transporten er individuel.

Landets brystkræftpatienter har forståelse for, at de må bagerst i køen, hvis ikke de accepterer at blive strålebehandlet i udlandet, som den nyligt nedsatte task-force under Sundhedsstyrelsen netop har foreslået.

»Det er helt i orden. Først opereres man og til sidst får man forebyggende strålebehandlingen, så kræften ikke vender tilbage. Mange er ikke præget af sygdommen på det tidspunkt, hvor de får stråler. Jeg tog for eksempel selv til møder i Stockholm, efter jeg var strålebehandlet om morgenen kl. 8, så vi er nok ikke dem, der har mest akut behov,« siger formanden for Landsforeningen mod Brystkræft, Lis Truels Jensen.

Task-forcen ønsker, at dødssyge patienter med spiserørskræft skal i strålebehandling hurtigt, mens mindre medtagede patienter bedre er i stand til at tage imod behandlingstilbud fra udlandet, blandet andet brystkræft- og prostatakræftpatienter.

Ifølge Lis Truels Jensen er mange brystkræftpatienter tilbage i deres almindelige dagligdag med arbejde, hundeluftning og familieliv, når det er tid til strålebehandlingen. En næsten daglig behandling, der tager 15 minutter på sygehuset.

Derfor håber hun, at der vil være individuel transport til de brystkræftpatienter, der tager imod behandlingstilbud, så deres hverdag ikke skal ødelægges af, at de medvirker til at nedbringe ventetiderne i Danmark.

»Når vi nu skal til udlandet, så håber jeg, at de tager højde for den lange transporttid, så vi ikke skal sidde hele dagen i Kiel og vente på et hold,« siger hun.