Kovending: Troels Lund lover flere penge til kamp mod social dumping
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Selv om regeringen ikke har afsat penge til at bekæmpe social dumping på deres eget finanslovsforslag, vil beskæftigelsesministeren sikre indsatsen, siger han nu.

Om lidt over et år er det slut. Så udløber bevillingerne til at bekæmpe social dumping på arbejdsmarkedet i Danmark.

Derefter er der ikke afsat penge til, at politiet, Skattestyrelsen eller Arbejdstilsynet sammen kan undersøge og udrydde social dumping blandt udenlandske virksomheder og deres ansatte herhjemme, som de ellers har gjort siden 2012.

I regeringens seneste finanslovsforslag har indsatsen mod social dumping således ikke fået afsat en krone efter 2019.

Men nu lover beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at der nok skal komme penge til at fortsætte indsatsen. Det skete på et samråd i Beskæftigelsesudvalget, skriver Fagbladet 3F.

- Det er en hel central prioritet for regeringen, at vi har en effektiv indsats, der bidrager til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, siger ministeren og fortsætter:

- Vi har brug for udenlandske virksomheder og deres medarbejdere, men det står uden for diskussion, at de skal overholde vores love og regler på arbejdsmarkedet og udenlandske lønmodtagere skal arbejde under de arbejdsvilkår, der gælder i Danmark.

- Derfor vil jeg gerne slå fast, at regeringen er villig til at prioritere en yderligere indsats for at sikre ordnede arbejdsforhold på det danske arbejdsmarked fremover.

Dermed åbner ministeren altså for, at der skal findes penge til at fortsætte kampen mod social dumping på den anden side af næste år.

Og det får roser fra Dansk Folkeparti.

- Jeg vælger at høre ministerens svar sådan, at der fortsat er brug for en styrket indsats mod social dumping. Og at der er brug for flere midler til indsatsen. Det kan jeg kun glæde mig over, og DF vil gerne tage ministeren på ordet, siger social dumping-ordfører, Claus Kvist (DF).

Over de seneste år har regeringen valgt at give kortvarige bevillinger på finansloven til at fortsætte indsatsen med et år eller to ud i fremtiden.

Siden 2015 er beløbet dog blevet sat ned med 46 millioner kroner, og til næste år er der afsat 131 millioner kroner i alt til myndighedsindsatsen mod social dumping mod 177 millioner i 2015.

Derfor lyder der en vis skepsis fra oppositionens side over, hvor mange penge ministeren kan finde til at fortsætte indsatsen.

- Hvordan er det lige, at man har lavet en effektiv indsats mod social dumping? Når man med den ene hånd skærer ned på kontrolindsatsen og med den anden åbner for endnu mere arbejdskraft udefra ved at sænke beløbsgrænsen, spørger Leif Lahn, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

- Enten anerkender man ikke, at der er et problem eller også vil man ikke gøre noget ved det, konkluderer han.

Som status er nu udløber bevillingerne til at bekæmpe social dumping helt med udgangen af næste år.

Det sker på trods af, at det har vist sig at være en endog rigtig god forretning at bekæmpe social dumping herhjemme.

På tre år har Skattestyrelsen således skrabet over 570 millioner kroner ind til statskassen på at fange moms- og skattesnydere blandt udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark.

Finanslovsforhandlingerne forventes at starte for alvor i løbet af denne uge.

Fagbladet 3F