Kopier Alene Hjemme-filmen og undgå juleindbrud
Det handler om at få sit hjem til at se levende ud, når man ikke er hjemme, hvis du gerne vil undgå besøg fra uvedkommende i julen. Foto: Colourbox/Free
Hvis der ser ud til at være nogen hjemme i juledagene, formindsker du også risikoen for besøg af indbrudstyve, lyder rådet fra politiet.

Ud over mad, gaver og hygge er juletiden desværre også højtid for indbrud, hvor mange huse bliver efterladt alene hjemme.

Derfor har Syd- og Sønderjyllands Politi i december måned hjulpet beboerne med at forebygge indbrud ved at køre rundt i villakvarterer med samme øjne som indbrudstyvene.

Her har Christian Østergaard, der er specialkonsulent hos Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat, set en klar tendens - nemlig at mange huse er mørke og forladte og derfor er oplagte bud for indbrudstyve.

- En af de ting, man kan gøre, er at få sit hus til at se levende ud - næsten lige som Kevin gjorde i "Alene Hjemme". Det giver nemlig et billede og signal til indbrudstyvene om, at der er liv i huset, siger Christian Østergaard.

Udendørs sensorlys på forsiden og bagsiden af huset er også et effektivt våben mod indbrudstyve, lyder et af rådene i en folder, som politiet i Syd- og Sønderjylland har delt ud til områdets husejere.

Som tider handler det også om at gøre arbejdet for indbrudstyven sværere, fortæller Christian Østergaard.

- Jeg vil råde folk til at lukke deres redskabsrum til. Her finder man nemlig et overflødighedshorn af indbrudsværktøj såsom et koben eller en spade. Men det kan også indehold dyrt værktøj, som tyven kan stjæle, siger han.

Derudover bør du gemme værdifulde ting som elektronik og smykker væk fra tyvens synsfelt. Det kan nemlig være en motivation for at bryde ind i huset.

Et af de mest effektive våben mod indbrudstyve de senere år har dog vist sig at være nabohjælp, og det våben skal gerne blive endnu mere udbredt i fremtiden, lyder det fra Christian Østergaard.

- Hvis du ser nogle personer, som du ikke synes passer ind i kvarteret, så kan du enten gå ud og sige hej, eller du kan spørge, om du kan hjælpe dem. På den måde ved tyvene, at de er opdaget, og det bryder de sig ikke om, siger han.

Nye tal fra Det Kriminalpræventive Råd viser også, at nabohjælpsordningen aldrig har været så populær i hovedstadsområdet, hvor over 66.000 husejere nu er tilmeldt. I 2014 var det tal kun lidt under 22.000.

Har du været ramt af indbrud, er det godt at have en forsikring, så man får dækket de ting, man måtte få stjålet.

Men har man gentagne gange haft indbrud, kan konsekvensen i sidste ende blive, at forsikringsselskabet sætter hælene i. Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

- Det er generelt sådan, at hvis selskabet, efter en hvis mængde skader, vurderer deres risiko anderledes, så har de muligheden for at ændre forsikringsaftalen, siger hun.

Her kan konsekvensen blive, at selve forsikringen eller selvrisikoen stiger, lyder det fra Anja Lintrup Sørensen.

Derfor kan nogle forsikringsselskaber godt finde på at stille krav om sikringsforanstaltninger i form af nye låse på døre og vinduer eller måske et alarmsystem.

Gør man ikke det, kan det i sidste ende få alvorlige konsekvenser, siger Anja Lintrup Sørensen.

- I værste fald kan forsikringsselskabet finde på at sige, at de ikke vil dække indbrud for en periode, eller at de slet ikke vil have forsikringen længere, siger hun.

Derfor handler det ifølge Christian Østergaard også om at være på forkant og reagere, inden at skaden sker - i dette tilfælde før indbrudstyven kommer på besøg.

Fakta: Flere gode råd til at holde indbrudstyven væk

- Automatisk lys inde i huset: Ud over sensorlys uden for huset kan du bruge tænd/sluk-ure inde i huset eller en simulator til dit tv, som får fjernsynet til at se ud som at være tændt.

- Rod i haven og huset: Det signalerer nemlig aktivitet. Lad derfor børnenes legetøj rode, eller hæng noget vasketøj til tørre udenfor.

- Undgå høje hække og plankeværk: Det giver nemlig indbrudstyven arbejdsro i haven, så naboer eller andre ikke kan se det.

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi.

/ritzau fokus/