Konsulent: Indvandrere vil fjerne pige-fostre
Integrationskonsulent frygter, at mange indvandrere nu vil kræve pige-fostre fjernet, fordi det er blevet muligt med en ny test, der kan afsløre fostrets køn før abortgrænsen.

Læs også:

Drengefamilier vil have piger
Politikere vil standse tidlige køn-scanninger

For de fleste vil den nye test i 11. graviditetsuge blot være en spændende oplevelse, der kan afgøre om forældre og bedsteforældre skal shoppe lyserødt eller lyseblåt babytøj.

Men i mange indvandrermiljøer herhjemme kan testen bliver dødelig alvor, frygter integrationskonsulnet Fahmy Almajid.

- Jeg er absolut overbevist om, at fædre i mange patriarkalske indvandrer-familier vil udnytte denne mulighed til at tvinge deres hustruer til at få foretaget en abort, hvis det viser sig at fostret er en pige. Mændene vil nemlig kun have drenge, siger Fahmy Almajid.

Han har selv har oplevet, hvordan en far med anden etnisk baggrund skældte sin hustru ud kort efter fødslen på Hvidovre Hospital, fordi hun havde født ham en pige mere - og ikke en dreng.

- Jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at den mand ville have krævet en abort på stedet, hvis han havde kendt fostrets køn før abortgrænsen, siger Fahmy Almajid.

På Hvidovre Hospital kommer 5.800 børn hvert år til verden. Ledende overlæge på Hvidovre Hospitals fødeafdelingen, Peter Hornnes, deler Fahmy Almajids bekymring.

- Jeg kan bestemt ikke udelukke, at der er en fare for, at den her slags test, hvis de bliver alment kendt og frit tilgængelige, vil blive brugt af familier med en anden etnisk baggrund til at vælge fostre med et forkert køn fra. Kønnet spiller jo en stor rolle i mange kulturer, siger Peter Hornnes.

Koranen forbyder denne form for kønssortering, men mange indvandrerfædre, særligt blandt pakistanere, somaliere og tyrkere, sætter gamle traditioner højere end religion, forklarer Fahmy Almajid.

 - Det her har ikke noget med islam at gøre. Det her handler om tradition, og ifølge den flere tusind år gamle mellemøstlige tradition er det drengene, der skal føre slægten videre. Kvinden bærer mandens navn, ikke famliens, siger Fahmy Almajid.

Formand for Etisk Råd, Ole Hartling, har en klar holdning til testen. Han mener, at den - indvandrerfædres forkærlighed for drengebørn eller ej - bør forbydes før den 13. graviditetsuge.

- Jeg mener, at det er forkasteligt at tilbyde test, der kan bruges til at vælge forkerte mennesker fra. Her i landet har vi det menneskesyn, at alle er velkomne, uanset køn, siger Ole Hartling.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser, at han på nuværende tidspunkt ikke vil tage stilling til et forbud.

faktaboks

Ultralydklinikken i København til byder som den første i Danmark en blodprøve og DNA-analyse til gravide, som afslører barnets køn allerede i 11. graviditetsuge - en uge før abortgrænsen.

Indtil nu har det først været muligt at fastslå barnets køn omkring 16. til 18 uge.