Kongehuset rejser for 47 millioner om året
Den populære kongefamilie der her fotograferes foran Gråsten Slot for en uge siden er flittig udi rejser. Nu kritiseres de for at have for mange rejseudgifter. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / POLFOTO
De royale lever godt, lidt for godt mener nogle. Nu bliver kongehuset kritiseret for at have for mange rejseudgifter.

Det koster staten mange millioner hvert år, at de kongelige rejser land og rige rundt og beløbet er steget til hele 47 millioner kroner årligt. Det skriver B.T. i dag, efter avisen har fået aktindsigt i forsvarsministeriets regnskaber over udgifter til kongehuset.

Det er dermed en stigning på mere end 20 millioner på næsten ti år. Det store beløb omfatter kongeskibet Dannebrog, flyvninger med forsvarets fly og dronningens adjudantstab samt jagtkaptajn - et sum penge der hvert år betales af forsvarsministeriet. De 47 millioner er altså adskilt fra de 97 millioner, som årligt bliver betalt i apanage til kongehuset.

Dokumenterne viser, ifølge avisen, også at det gamle kongeskib, Dannebrog, står for en af de største udgifter. Dannebrog kostede i 2010 hele 35,6 mio. kr. i lønninger, brændstof og vedligeholdelse. Det er mere end 10 mio. kr. dyrere end for blot fire år siden, hvor skibet kostede ca. 25 mio. kr.

Endnu en stigning er udgifter til flyvninger til bryllupper, statsbesøg og andre udlandsrejser. Fra 2009 til 2010, steg udgifterne til flyvninger for kongehuset med mere end én mio. kr. - fra 3,16 til 4,24 mio.

Kilde: B.T.dk