Kongedrama indstilles til nordisk filmpris
Mads Mikkelsen spiller den tyske livlæge Strueensee, mens Alicia Vikander spiller dronning Caroline Mathilde i det historiske drama. Foto: AP Photo/Markus Schreiber / POLFOTO
Nikolai Arcels "En Kongelig Affære" er udvalgt som den danske kandidat til Nordens mest eftertragtede pris.

"En Kongelig Affære" af filminstruktør Nikolaj Arcel er udpeget til at være det danske bidrag i konkurrencen om Nordisk Råds Filmpris. De fem nordiske lande indstiller hver én film i kampen om førstepræmien på 350.000 danske kroner.

Dermed får Arcel og det øvrige talentfulde hold bag filmatiseringen af det historiske drama, om Christian VII, hans tyske livlæge Strueensee og den unge dronning Caroline Mathilde, mulighed for at hente endnu mere hæder.

Ved filmfestivalen i Berlin vandt den to priser. Filmen er solgt til 78 lande, og alene i de danske biografer er den set af mere end 500.000.

Den danske jury, bestående af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder blandt andet deres valg med, at filmen, i modsætning til så mange andre i samme genre, forekommer nutidig.

"Historiske film har et velfortjent ry som frilandsmuseale langgabere", men Nikolaj Arcel breder et stykke danmarkshistorie ud til en dynamisk beretning om universelle temaer som idealismens blinde øje og magtens korrumpering.

Juryen bemærker desuden, at "filmens figurer er over 200 år gamle, men uforglemmeligt skuespil og et mangefacetteret manuskript gør dem så tilstedeværende, at man næsten kan drikke fadøl og diskutere fodbold med dem."

Navnet på vinderen af Nordisk Råds Filmpris offentliggøres i oktober. Selve prisen bliver overrakt ved Nordisk Råds session i Helsinki den 31. oktober, hvor også modtagerne af Nordisk Råds Litteraturpris, Musikpris og Natur- og Miljøpris bliver hædret.