Kone nummer to giver dårlige nerver i Dubai
Leveomkostningerne i Dubai er efterhånden blevet så høje, at mange arabiske mænd sender kone og børn til hjemlandet. Men konerne frygter, at mændene ender med at tage en hustru nummer to.

Ekstremt høje huslejer og dyre privatskoler. Det er efterhånden blevet temmelig omkostningsfuldt at bo i Dubai. I hvert fald hvis man kommer fra lande som Egypten, Pakistan eller Iran og dermed får væsentligt mindre i løn end vesterlændinge. Derfor er et stigende antal mænd fra disse lande begyndt at sende deres koner og børn tilbage til hjemlandet, hvor de vil kunne spare en del penge.

 

Men det er bestemt ikke med kvindernes velsignelse. De er nemlig bange for, at deres mænd vil gifte sig med en ny kone, når den første er rejst hjem.

 

»Det er meget normalt her. Mænd, der er vant til at have en kone til at være selskabelig med og som står for husholdningen, kan ikke klare sig uden. De har brug for en kvinde hos dem hele tiden,« siger 34-årige Umm Ahmad til Gulf News.

 

Hun regner selv med, at hendes mand vil gifte sig igen, når hun flytter tilbage til Egypten. Det afviser han dog.

 

»Selvfølgelig er det svært at leve uden en kone, men jeg har planer om at flytte ind i en anden lejlighed med andre alenemænd for at spare på husleje og andre udgifter,« siger Fat hi til avisen.

Hjemlandet billigst

I De Forenede Arabiske Emirater er det meget normalt, at lokale emiratarabere og vesterlændinge (dog ikke østeuropæere) tjener væsentligt mere end folk fra andre arabiske og asiatiske lande. For nogen har løsningen været at bo i naboemiratet Sharjah, der er noget billigere, og arbejde i Dubai. Men det er stadig ikke lige så billigt, som at sende familien hjem.

 

Der bor omkring 200.000 egyptere i de Forenede Arabiske Emirater, men der findes ingen tal for, hvor stort problemet med de nye koner er.

 

»Problemet er, at vi ikke ved meget om det, fordi det er et følsomt emne, som ikke særlig mange mennesker taler om. Vi har hørt om den slags sager, hvor mænd tager en kone nummer to efter at have sendt familien tilbage, dog uden at have planer om at blive med dem særligt længe,« siger Ebrahim Noor, der er formand for Den Egyptiske Klub og som har boet i Dubai i 32.

 

Men skal man tro debatten på Gulf News hjemmeside, er problemet temmelig omfattende.

 

»Jeg har set så mange tilfælde, hvor manden sender sin familie hjem for at spare nogle penge. Men efter noget tid, når depressionen eller ensomheden når ham, finder han en uafhængig kæreste, som han kan bo sammen med uden nogle forpligtelser,« skriver Riz, der bor i Dubai.

 

Nogle mener oven i købet, at mændene simpelthen spekulerer i at sende konen hjem:

 

»Har I nogensinde tænkt over, at nogle af disse mænd i virkeligheden bare bruger dette som en undskyldning for at ændre livsstil? Midtvejskrise?? Måske er svaret, at de skal få færre børn, eller kvinderne skal få et job for at imødekomme husholdningens udgifter,« skriver Jehan, der også bor i Dubai.

via Listen To News