Komplicerede operationer skaber kø
Sygehusene i Århus har så travlt med at tage sig af komplicerede behandlinger, at der dårligt er tid til normale operationer af blandt andet hofter og knæ. Patienter søger i stor stil til Silkeborg og Horsens for at undgå den århusiansk

Hvis du vil have lavet din hofteoperation i Århus, er ventetiden omkring et halvt år på hospitalet på Tage Hansens Gade. Sådan lødden besked, som Vibeke Nørhede fik af lægen, da hun blev undersøgt.
»Jeg kunne bare ikke holde ud at vente på operationen, fordi jeg havde så mange smerter,« siger den 60 årige kvinde.
Hun er en af de mange patienter fra Århus, der er plaget af smerter og har fået besked på at vente i flere måneder på en behandling.

På Silkeborg Hospital og Horsens Centralsygehus opererer de i stor stil århusianske patienter, der er blevet trætte af ventetiden i hjembyen.
Alene inden for hofteoperationer var der 97 århusianere, som sidste år fik en operation i Silkeborg, hvor man har specialiseret sig i at operere arme, ben og ryg. Efter bare fjorten dage kunne Vibeke Nørhede få den operation, som hun skulle vente måneder på i Århus.
»Det betyder meget at komme til hurtigt. Hoften skulle helst blive bedre, så jeg kan komme til at gå igen,« siger Vibeke Nørhede.

Silkeborg Hospital har satset meget på at nedbringe ventetiden for almindelige operationer og er det sted i Århus Amt, som flest patienter vælger gennem det fri sygehusvalg.
»Vi vil gerne være større, så det er sværere at lukke hospitalet fra den ene dag til den anden,« forklarer Helle Lauritzen fra økonomiafdelingen på Silkeborg Centralsygehus.
Også i Horsens har man snøren ude efter de århusianske patienter. Sidste år havde hospitalet indtægter på knap 45 millioner kroner fra patienter i Århus Amt. En del patienter fra Odder-området vælger Horsens på grund af afstanden, men også mange århusianere tager til Horsens.
»Vi har kortere ventetid end Århus Sygehus på en række operationer, og det trækker patienter til. Inden for skulder- og kikkertkirurgi har vi en særlig ekspertise, som gør, at patienterne hurtigt er på benene,« fortæller sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen.

På Århus Universitetshospital erkender økonomichef Søren Dørup, at det ikke altid lykkes at operere folk med de mere almindelige lidelser hurtigt nok. En del af forklaringen er, at hospitalet primært har fokus på at udføre komplicerede operationer og behandlinger.
»Vi vil ikke have, at specialafdelingerne bliver fyldt op med patienter, der fejler noget almindeligt. Det er klart, at der er nogle ting, som man i Danmark kun kan lave på universitetshospitalerne, og så er vi nødt til at lave dem her. Hvis en hoftepatient kan blive opereret lige så godt i Silkeborg, så er der ingen grund til, at vi opererer dem,« mener Søren Dørup.
Både Århus Universitetshospital og Skejby Sygehus har flere afdelinger, der er forbeholdt komplicerede operationer for at undgå, at de specialiserede læger bruger tiden på patienter med almindelige lidelser.