Kommunister sætter sig solidt på Nepals nye parlament
En alliance mellem De Forende Marxister-Leninister og Maoistpartiet står til en jordskredssejr i Nepal, viser foreløbigt resultat. De to partier vil formentlig kunne danne en regering. Foto: Prakash Mathema/AFP
Alliance mellem De Forende Marxister-Leninister og Maoistpartiet vinder klart flertal i parlamentet i Nepal.

En kommunistisk alliance i Nepal har kurs mod et komfortabelt flertal i parlamentet, viser et foreløbigt resultat fra valgkommissionen i landet.

En alliance mellem De Forende Marxister-Leninister og Maoistpartiet står til en jordskredssejr, og de to partier vil formentlig kunne danne en regering sammen.

Dermed kan der sættes punktum for en 11 år lang overgang fra monarki til føderalt demokrati efter en brutal borgerkrig i det asiatiske land.

Mens stemmerne fortsat tælles op, har kommunisterne sikret sig 97 sæder i nationalforsamlingen. Det giver dem et klart flertal i landets nye føderale parlament, der vil få 275 medlemmer.

Avisen The Himalayan Times skriver, at et stærkt mandat til kommunisterne giver håb om politisk stabilitet, som har været en mangelvare i Nepal.

Der har været 10 premierministre i landet siden 2006.

Kommunisterne sidder også på seks af syv nyetablerede provinsråd, som er dannet med en forfatning, der blev vedtaget i 2015.

Valget har været præget af uro. Den nordlige grænse mod Kina har været lukket af sikkerhedsmæssige årsager. Trafik fra bestemte veje har også været lukket ned for at forhindre manipulation.

En række eksplosioner, der har haft opstillede kandidater som mål, har kastet en skygge over den demokratiske valgproces.

Politiet har anholdt flere end 500 personer, der har forbindelse til Maoistpartiet, der er blevet beskyldt for at stå bag eksplosionerne.

I november eksploderede en bombe ved den forhenværende premierminister og formand for UML Khadga Prasad Olis hjem i den østlige by Damak.

Nepal har været plaget af flere katastrofer de seneste år. Knap 9000 mennesker blev dræbt af et kraftigt jordskælv i april 2015.

Jordskælvet ødelagde i hundredtusindvis af hjem.

Tidligere i år blev mange dræbt i oversvømmelser, der også forårsagede omfattende materielle skader i det bjergrige land.

/ritzau/AFP