Kommuner slap for IT-sammenbrud
Første arbejdsdag i nye kommuner forløber indtil videre uden tekniske sammenbrud. 26 mindre fejl kan dog give lidt bøvl.

Det var med tilbageholdt åndedrag, at de ansatte i kommunerne her til morgen tændte for deres computere. På forhånd havde mange spået it-kaos, efter at 65 nye storkommuner i nat afsluttede konverteringen af de centrale kommunale it-systemer i forbindelse med kommunalreformen.

Det var imidlertid kun småfejl, der dukkede op på skærmene landet over. Og borgerne vil ingenting kunne mærke, forsikrer Kommunedata, der har ansvar for projektet.

»Over 300 KMD-medarbejdere har i dag testet systemerne sammen med kommunerne. Det kører i det store hele. Der er nogle mindre fejl, som vi er ved at rette. Hvis kommunerne støder på yderligere fejl, vil de formentlig selv kunne rette dem relativt hurtigt eller via et opkald til os,« siger Hans-Ole Møller-Madsen, underdirektør i KMD og ansvarlig for kommunalreform-projektet.

Arbejdet med at tage det nye it-system i brug startede før jul, og heller ikke da alle de ansatte i de nye kommuner for alvor tændte deres computere 2. januar, opstod der nogen store problemer.

KMD har som ventet konstateret en række mindre fejl, som de første dage kan give kommunerne problemer med at få adgang til enkelte systemer. Nogle af fejlene er det lykkedes KMD at rette undervejs, mens 26 mindre fejl først kan nå at blive rettet i løbet af januar måned, de fleste dog inden for få dage. Fejlene har ifølge Hans-Ole Møller-Madsen ingen eller meget begrænset konsekvens for den enkelte borger.

Ifølge Kommunernes Landsforening, KL, var it den store udfordring i forbindelse med sammensmeltningen af de mange gamle kommuner. Derudover har KL ikke hørt om nogle større problemer på den første rigtige arbejdsdag i de nye kommuner.