Kommuner sjofler sikkerhed på byggepladser
Sikkerheden på landets byggepladser er ikke i orden blot fordi en kommune står som bygherre. Craig Aurness
Der langes hårdt ud efter kommunerne efter sag om nedstyrningsfare stort svigt på Frederiksberg.

Man skulle tro, at det var tryggere som håndværker, når man bygger på et kommunalt byggeri. Men sådan er det langtfra.

Sådan lyder det fra Arbejdstilsynet og de faglige organisationer.

Udmeldingen kommer efter, at Frederiksberg Kommune lod en entreprenør kopiere flere passager af den lovpligtige sikkerhedsplan. En brøler der kunne have kostet håndværkere alvorlige skader.

"De har et stort ansvar for, at de håndværkere, der kommer på byggepladsen, kan komme hjem med førligheden i behold," siger tilsynschef i Tilsynscenter Øst, Hasse Mortensen, og understreger:

"Der er mange kommuner, som har gode antrit på arbejdsmiljøområdet. Men der er så sandelig også dem, som ikke har forstået deres ansvar."

Dermed står det klart, at de sikkerhedsregler, som myndighederne kræver overholdt til punkt og prikke bliver sjoflet, når en del af det offentlige selv står med opgaven at sikre ordentlig arbejdsvilkår.

Det er især er i forbindelse med de såkaldte PSS'er (Plan for Sikkerhed og Sundhed), at kommunerne har et særligt ansvar som bygherre. Det er nemlig bygherre ansvar, at planen er i orden, lyder det.

Store har ingen undskyldning

Arbejdstilsynschefen undrer sig især over, at det kommunernes store organisationer har svært ved at leve op til sine forpligtigelser som bygherre.

"Jo større en byherre er og jo mere professionel en bygherre er, jo bedre vil vi forvente i Arbejdstilsynet, at de er i stand til at bruge deres organisation til at få de formelle forhold på plads. For det har jo stor betydning for, hvordan sikkerheden er på en arbejds- eller byggepladsen," siger Hasse Mortensen.

Han afviser dog at sætte navn på de sjuskede kommuner.

"Det er ikke sådan at jeg har en rød, gul og grøn liste med kommuner."

De hårde ord kommer efter Frederiksberg Kommune er blevet stærkt kritiseret for ikke at gennemgå sikkerhedsplaner for kommunens byggepladser. I en konkret sag, som Avisen.dk har aktindsigt i, var der nedstyrtningsfare på byggepladen og kommunen blev tildelt en rød smiley og et strakspåbud.

3F langer ud efter kommunerne

Arbejdsmiljøpolitisk konsulent i 3F Palle Larsen langer også ud efter de "brodne kar" blandt kommuner, som ikke evner at lede kampen for det gode arbejdsmiljø.

Han peger på, at kommunerne glemmer arbejdsmiljøet, når de udliciterer.

"Kommunerne tænker ikke altid på, at det er altså mennesker, der er bagved her. De tænker mere på, at de skal have budgetterne til at hænge sammen," lyder det fra 3F, og fremhæver det offentliges opgave som rollemodel.

Den er desuden i høj grad gal med indeklimaet, og der er et manglende blik for medarbejdernes almene velbefindende, siger han, og henviser til de hundredevis af påbud som Arbejdstilsynet uddeler hvert år til kommunale institutioner.

"Der er en opfattelse i vores samfund om, at det offentlige skal gå forrest. Og det burde kommunerne forstå i og med, at det er dine og mine penge de forvalter."

Også det psykiske arbejdsmiljø svigtes

Men det er ikke kun på byggepladserne, at kommunerne glemmer sin opgave, understreger FOA-formand Dennis Kristensen.

Han fremhæver, at det især er det psykiske arbejdsmiljø, at lederne i kommunerne svigter.

"Det ikke virker som om, man satser på, at deres ledere skal gå foran på det gode arbejdsmiljø, men det burde de. Det burde være kendetegnende, at her får man uddannet sine ledere til at være i spidsen," siger han.

Formanden påpeger, at mange kommunale arbejdspladser endvidere forsømmer den såkaldte Arbejdsplads Vurdering (APV) og at der fortsat gives masser af dårlige arbejdsmiljø-smileys til kommunerne.

KL erkender svigt

I Kommunernes Landsforening erkender formand for Sundsheds- og personaleudvalget Michael Ziegler (K), at der kan være problemer.

"Det er naturligvis ikke godt, når vi får påbud fra Arbejdstilsynet. Og nej, vi kan ikke udelukke, at der ikke er problemer på nogle arbejdspladser, både i forhold til byggeri og det psykiske arbejdsmiljø."

Borgmesteren i Høje-Taastrup peger dog samtidig på, at kommunerne er så stor en arbejdsgiver, at der desværre altid vil være kritiske eksempler.

"Når man har ansvaret for 500.000 arbejdspladser, som vi har i kommunerne, så kan det ikke undgås, at der rundt omkring er steder med problemer med arbejdsmiljøet. Der vil være eksempler," siger han, og tilføjer, at han dog savner dokumentation for, at kommunerne er slemmere end andre.