Kommuner jubler over radikalt jobudspil

Frihed til kommunerne = flere i job. Landets seks største kommuner glæder sig over radikalt forslag på beskæftigelsesområdet.
Jobcentre skal belønnes for hurtig jobindsats, samtidig skal unødvendigt bureaukrati fjernes, mener de Radikale. I kommunerne jubler man over forslaget.
Jobcentre skal belønnes for hurtig jobindsats, samtidig skal unødvendigt bureaukrati fjernes, mener de Radikale. I kommunerne jubler man over forslaget. Foto: Colourbox

Det radikale forslag om at give mere frihed til kommunerne og belønne hurtig jobindsats vækker begejstring i kommunerne.

Landets seks største kommuner, Aalborg, Aarhus, Odense, København, Randers og Esbjerg, kom for få måneder siden med et oplæg, der til forveksling ligner det radikale forslag.

"Vi er meget glade for, at Christiansborg endelig har lyttet til kommunerne, ikke mindst fordi vi selv har foreslået en klar og entydig incitamentsmodel for kommunerne," siger beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R).

De Radikale forslår, at kommunerne får penge efter, hvor hurtigt en kontanthjælpsmodtager kommer i job. Jo længere tid, der går, jo mindre refusion fra staten. Samtidig slipper jobcentrene for krav om samtaler og aktivering på bestemte tidspunkter.

Og udsigten til øget frihed giver julelys i øjnene på Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, der sammen med de fem andre største kommuner i Danmark huser cirka en tredjedel af alle landets arbejdsløse.

"Det, der er hele formålet for os med at få ændret systemet, er at få mere frihed til at kunne lave en fleksibel og lokalt tilpasset indsats. Så er vi med på at tage det økonomiske ansvar, der følger med," siger Anna Mee Allerslev.

Ifølge de seks kommuner, der står for jobindsatsen for en tredjedel af alle ledige i landet, skal det radikale forslag bredes ud til ikke kun at omfatte kontanthjælpsmodtagere men også ledige på dagpenge.

"Det er enormt svært at få lov at lave en god og innovativ indsats. Der er så mange begrænsninger på dette område. Derfor tror jeg, at øget frihed vil føre til flere job," siger Anna Mee Allerslev.

Også SF er positive over det radikale forslag.

"Kommunerne bør helt sikkert have mere frihed. Det er helt galt, at Inger Støjberg tror, at hun bag sit skrivebord kan vurdere, hvad folk har gavn af. Og hele det her samtalecirkus er skørt," siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

Han er også åben for forslaget om at lade statens refusion til kommunerne afhænge af, hvor hurtigt en ledig kommer i job.

"Der er mange kontanthjælpsmodtagere, der har langvarige misbrugsproblemer. Og er det så den rigtige løsning at nedsætte refusionssatsen for dem? En anden og bedre ide er måske at lade kommunerne få en bonus, hvis de skaffer ledige i varigt arbejde," siger Eigil Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.