Kommuner advarer mod at skære i aktivering
Kommunernes Landsforening advarer mod at skære i kommunal aktivering for at etablere en uddannelsespulje.

Det er en meget dårlig idé at finansiere mere uddannelse til ledige ved at skære i kommunernes aktiveringsindsats, som regeringen ellers har lagt op til i et nyt forslag til finansloven.

Det mener Kommunernes Landsforenings formand, Erik Nielsen (S).

- Det virker ikke helt gennemtænkt at finansiere det ved at skære ned på kommunal aktiveringsindsats. Det vil uvægerligt svække mange af de beskæftigelsesrettede tilbud, der i dag hjælper ledige tilbage på arbejdsmarkedet, siger han.

Når regeringen mandag præsenterer sit forslag til finansloven, er der sat omkring 500 millioner kroner af til at give de ufaglærte en uddannelse.

De flere end 50.000 ufaglærte danskere, der i dag er på kontanthjælp eller dagpenge har nemlig dårlige chancer for at komme tilbage til jobmarkedet, fordi de mangler uddannelse, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Og kommunerne er som udgangspunkt enige i, at det er en god idé med en pulje til målrettet uddannelse, der kan hjælpe den ufaglærte ledige tilbage i job. Men vejen dertil er kommunerne uenig med regeringen i.

- Hvis finansieringen skal ske gennem omprioritering, bør det i stedet ske fra de aktiviteter, hvor effekten i dag er mindst, siger Erik Nielsen.

- Her vil det være oplagt at rydde op i det tag-selv-bord, der i dag giver ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, som ikke nødvendigvis har et konkret jobmæssigt sigte, siger han.

På den måde bidrager de penge, der anvendes til uddannelse af ledige, reelt til, at folk kommer i arbejde, mener han.

- Det er ikke det bedste sted at tage pengene fra, men der er langt større effekt på aktivering af ledige i kommunen, end der er ved de seks ugers selvvalgt uddannelse, der ikke har nogen effekt, siger han.

/ritzau/