Kommunen tog Finns Nem-ID: Du kan ikke bruge en computer
Fratagelsen af nøglekortet til Nem-ID kunne i yderste konsekvens have betydet, at Finn Weber Therkildsen skulle have tilbagebetalt 17 års støtte. Modelfoto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix (arkiv)
68-årig fra Sydfyn kunne have mistet sin hektarstøtte, da Borgerservice tog hans nøglekort til Nem-ID, fordi han ikke mestrer en computer.

Hvis du ikke har styr på en computer, så har du heller ret til dit Nem-ID.

Det må være konklusionen efter den 68-årige smedemester Finn Weber Therkildsen fra Stenstrup på Sydfyn led den tort, at Borgerservice tog hans nøglekort.

Det er Fyns Amts Avis der fortæller historien, som begynder med, at Finn Weber Therkildsen har 45 hektar jord, som han årligt får 90.000 kroner i hektarstøtte til. For at få støtten har han allieret sig med planteavlskonsulent Torben Bjerregård.

Planteavlskonsulenten har derfor fået en digital fuldmagt. Men sådan en skal fornys hvert femte år - og det sker digitalt.

Men Finn Weber Therkildsen er ikke digital og har stort set aldrig rørt en computer - og hjælp til det har han ikke i hverdagen:

- Dem jeg er omgivet af er ligeså dumme som mig, siger han til Avisen.dk.

Og Nem-ID er tæt på at være en by i Rusland for den 68-årige smedemester:

- Jeg bruger det aldrig, og for tre-år siden fik jeg brev om, at det var lukket, fortæller han til Fyns Amts Avis.

Han kunne således godt være Nem-ID foruden - hvis ikke det lige var for det med den digitale fuldmagt.

Da han for nogle uger siden henvendte sig på Borgerservice, blev han spurgt, om han ville tage koden og give den til planteavlskonsulenten:

- Det svarede jeg ja til. Så fik jeg at vide, at det måtte jeg ikke, og jeg forklarede, at han ikke skal have min kode, bare åbne og logge ind, og at jeg ville tage mit nøglekort og det hele med hjem bagefter, siger Finn Weber Therkildsen til avisen.

Han blev efterfølgende sat til at logge ind på en computer på Borgerservice - og det gik fint, når sagsbehandleren hjalp.

- Men når hun ikke gjorde, kunne jeg ikke, og så inddrog hun hele lortet. Nøglekort og det hele, siger smedemesteren.

Finn er ikke den eneste

Planteavlskonsulent Torben Bjerregård fortæller til Fyns Amts Avis, at Finn Weber Therkildsen ikke er den eneste af hans kunder, som har brug for hjælp til det digitale.

Den digitale fuldmagt har Finn Weber Therkildsen således ikke kunnet give sin planteavlskonsulent, men hektarstøtten blev sikret med hjælp af nogle blanketter fra ministeriet.

Var papirerne ikke blevet indsendt inden 1. april, ville Finn Weber Therkildsen have risikeret ikke kun at miste støtten, men ifølge Fyns Amts Avis også at skulle tilbagebetale den støtte han har fået de seneste 17 år.

Borgerservice: Det er vores pligt

Leder af Borgerservice, Birgit Bondesen, oplyser til Fyns Amts Avis, at personalet har pligt til at inddrage folks Nem-ID, hvis der er mistanke om, at de ikke er i stand til selv at anvende det.