Kommune ramt af klistermærke-hærværk: Koster millioner af skattekroner at fjerne
Klistermærker og graffiti gør borgere utrygge i byrummet, mener kommunal chef. Folkebevægelse vil ikke kontrollere medlemmer.

Det koster skatteyderne i Københavns Kommune fem millioner kroner om året, at der sættes klistermærker op på byens lygtepæle, skilte, broer, bænke og andre flader, der lokker med en ledig plads til et mærke.

Det skriver TV 2 Lorry.

Kommunen har hyret Rengøringsservice Danmark til at tage sig af opgaven, og her siger afdelingsleder Robert Elleby blandt andet, at der ikke bliver mindre at lave for hans folk:

- Det bliver værre og værre. Der kommer flere op, men vi gør, hvad vi kan for at holde dem nede.

Den tendens bekræfter enhedschef i kommunens Teknik- og Miljøforvaltning, Jakob Hjuler Tamsmark, overfor TV 2 Lorry:

- Desværre ser vi en stigning af graffiti og klistermærker, og det er noget, vi er bekymrede ved. Det er med til at gøre byen uindbydende. Den ser uren ud, og for mange betyder klistermærker og graffiti, at det er utrygt at opholde sig i byrummet.

Vi vil ikke kontrollere

TV 2 Lorry har snakket med Folkebevægelsen mod EU. Rundt om i byen sidder organisationens klistermærker, men folkebevægelsen afviser, at have et ansvar for hærværket, og kan kun beklage, at medlemmerne klistrer mærkerne op.

- Vi kan jo ikke gå og kontrollere hvert eneste af vores medlemmer. Og vil heller ikke, siger landssekretær Poul Gerhard Kristiansen til tv-stationen.

Anmeldelse er en mulighed

Københavns Kommune skrider kun ind overfor afsenderne, som typisk er fodboldfans og organisationer, hvis det tager overhånd.

- Når vi ser grelle tilfælde, hvor en bænk er helt overklistret, kan vi godt reagere og hive fat i organisationen eller virksomheden, siger Jakob Hjuler Tamsmark og tilføjer, at der også er mulighed for en politianmeldelse.

Ifølge TV 2 Lorry koster det i gennemsnit mellem 10 og 20 kroner, at fjerne bare ét klistermærke.