Kommunale fyringer af tillidsrepræsentanter har kurs mod Arbejdsretten
Mariagerfjord Kommune forsvarer sig med, at det er tvingende årsager, nemlig omfattende besparelser, der ligger til grund for fyringerne Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Mariagerfjord Kommune trækker ikke fyringer af tillidsfolk tilbage.

Sagen om Mariagerfjords påtænkte fyringer af en lærertillidsrepræsentant og en HK-tillidsrepræsentant har kurs mod Arbejdsretten.

Dorte Carstens, formand for Mariagerfjord Lærerkreds, fortæller til DR P4 Nordjylland, at kommunen har forsøgt at forlige sagen om lærer-tillidsmanden ved at tilbyde vedkommende et andet arbejde.

- Men vi kan kun forlige sagen ved at fyringen bliver trukket tilbage.

For ved at acceptere omplaceringen mister vedkommende nemlig sin tillidsrepræsentant-beskyttelse.

- Det svarer reelt til en fyring, så det har vi takket nej til, siger Dorte Carstens.

Nu skal Kommunernes Landsforening forsøge at forlige parterne i lærersagen.

Her har HK allerede været for nylig med deres tillidsrepræsentant - uden at parterne nåede til enighed, fortæller formanden for HK Kommunal i Nordjylland, Katharina Antonsen.

- Nu kører sagen så videre og jeg er nok indstillet på, at vi kører sagen så langt som vi overhovedet kan, siger hun til DR P4 Nordjylland.

Næste stop i sagen er Arbejdsretten. Hvis begge sager ender her, vil de faglige organisationer måske også køre en sag mod kommunen for organisationsfjendtlig virksomhed.

Kommunen har nemlig også varslet fyringer af tre arbejdsmiljørepræsentanter. Kommunen forsvarer sig med, at det er tvingende årsager, nemlig omfattende besparelser, der ligger til grund for fyringerne. Men det afviser de faglige organisationer.

- Skal der afskediges på grund af besparelser, så kan tillidsrepræsentanter kun fyres, hvis de er de sidste inden for deres faggrupper. Og det er ikke tilfældet, siger Dorte Carstens.

DR Nordjylland