Kommissionsformand: Frivillige reddede liv
Mens det norske beredskab svigtede 22. juli, så reddede frivillige mange unges liv under massakren på Utøya.

22. juli-kommissionens rapport konkluderer, at de frivillige i Utvika på fastlandet over for Utøya blev helt afgørende for at redde menneskeliv under terroraktionen sidste år i Norge.

- De frivillige helte var afgørende. De reddede menneskeliv og politiets aktion, siger kommissionens formand, Alexandra Bech Gjørv, under fremlæggelse af rapporten mandag i Oslo.

I sin præsentation minder hun om, at det er gerningsmanden, der "er skyld i tab af umistelige liv" 22. juli. Hun finder det betimeligt at minde om dette, inden hun gør rede for, hvad kommissionen skulle finde svar på: Hvad der egentlig skete 22. juli.

- Hvordan vi som samfund kunne lade det ske, og hvad der skal ændres, for at vi kan stå bedre rustet i fremtiden, siger Bech Gjørv.

Kommissionsformanden indledte sin præsentation af den mere end 500 sider tykke rapport med fotografier fra den brutale dag i Norge.

- Glasregnen uden for Høyblokken, det politiske magtcentrum i Norge er lagt i ruiner, siger hun og fortsætter, at galt skulle blive værre.

- Skydningen på Utøya blev registreret præcis klokken 17.24. Hvis den lokale aktionsplan havde været fulgt, så kunne politiet have været på Utøya cirka klokken 18.15, siger kommissionsformanden.

Politiet ankom først klokken 18.25, mens Anders Behring Breivik fortsat var i gang med sin massakre på de unge på øen. Han blev pågrebet mellem klokken 18.32 og 18.34, uden at politiet løsnede et skud.

- 22. juli-kommissionen konkluderer, at den tid, politifolkene brugte fra de ankom på landsiden, til de var på molen på Utøya, er uacceptabel, siger hun og tilføjer samtidig, at politiet udviste stort mod under aktionen.

Rednings- og sundhedstjenesten får i rapporten mange positive ord med på vejen. Ifølge Bech Gjørv blev der meget hurtigt sendt 42 ambulancer og 6 ambulancehelikoptere til Hole Kommune, hvor Utøya ligger.

/ritzau/NTB