Kommentator: Undersøgelse af Skat vil pege mod Kristian Jensen
Der ingen tvivl om, at finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen (V) vil få sin del af skylden, når krisen i Skat skal kulegraves, vurderer politisk kommentator ved Altinget, Erik Holstein. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Flere tidligere ministre deler ansvaret for krisen i Skat. Men Kristian Jensen vil få sin del af skylden.

De seneste år har der været så mange forskellige ministre igennem Skatteministeriet, at det er svært at placere Skats krise hos en enkelt minister.

Alligevel er der ingen tvivl om, at finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen (V) vil få sin del af skylden, vurderer politisk kommentator ved Altinget, Erik Holstein. Han var skatteminister fra 2004 til 2010.

- Der har været så mange skatteministre i løbet af årene, som har en del af ansvaret for krisen i Skat, siger han.

- Men det er klart, at der vil være særligt fokus på Kristian Jensen (V). Han satte gang i nedskæringerne i Skat, og han var skatteminister i en lang periode. Han får sin del af problemerne, men han bliver ikke den eneste.

Det er Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som opfordrer regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kulegrave krisen i Skat.

Alternativet foreslog allerede i sidste uge en kommission. Dermed er der flertal for idéen.

Venstre har hidtil afvist at bakke op om en kommission. Flere medier skriver dog, at der i Venstre er intern splid om, hvorvidt der skal nedsættes en undersøgelseskommission.

Hvad skal man lægge i, at Venstre tidligere har afvist en undersøgelseskommission?

- Det er trods alt mest prekært for Venstre, fordi problemerne i Skat startede under en Venstre-skatteminister, siger Erik Holstein.

- Omvendt må man sige, at den eneste skatteminister, som har konfronteret nogle af de her problemer, er Venstre-skatteminister Karsten Lauritzen, siger han.

Det er svært at forestille sig, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke får deres ønske om en undersøgelseskommission opfyldt, spår Erik Holstein.

- Det er en enorm skandale, og det nærmeste Danmark kommer på en bananrepublik, for pengene er jo i uhørt grad fosset ud af statskassen. Det er da helt oplagt, at man får undersøgt den her sag til bunds.

Spørgsmålet om en kommission har spøgt på Christiansborg den seneste tid.

Mette Frederiksen brugte blandt andet sin 1. maj-tale på at beskyde Kristian Jensen.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Kristian Jensen, men Finansministeriet henviser til nuværende skatteminister Karsten Lauritzen.

/ritzau/