Kommentator giver nyt parti nul chancer for at overleve
Det lykkedes Uffe Elbæk og Alternativet at komme i Folketinget i første forsøg. Det samme sker ikke for Uafhængige Demokrater, mener Helle Ib, Børsens politiske kommentator. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Uafhængige Demokrater er en blanding af en grøn profil, rød fordelingspolitik og stram udlændingepolitik.

Der er ikke plads til et parti som Uafhængige Demokrater, der placerer sig selv på venstrefløjen, men har en meget indvandrerkritisk profil.

Sådan lyder vurderingen fra Helle Ib, Børsens politiske kommentator.

- Jeg kan overhovedet ikke se en ikke-udfyldt plads til sådan et parti, siger hun.

- Det er lettere at ernære sig som sandsælger i Sahara end at komme ind i Folketinget for det parti.

- På venstrefløjen er der allerede sket et ryk de senere år. Det ses mest tydeligt med Socialdemokratiet, der har Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen i spidsen.

- Men SF har også rykket sig på nogle af de dagsordener, som Uafhængige Demokrater efterlyser.

Fredag meldte Uafhængige Demokrater sig på banen i dansk politik i avisen Danmark, Jysk Fynske Medier.

- Jeg har svært ved at se en større gruppe af vælgere, der føler sig hjemløse, og som kunne være målrettet det nye parti, siger Helle Ib.

Partiet vil lukke helt for indvandring til Danmark og i stedet hæve ulandsbistanden og sende folk ud at hjælpe i nærområderne.

Uafhængige Demokrater har netop fået sit navn godkendt af Valgnævnet.

Dermed skal partiets tre stiftere - Lotte Dalgaard, Malte Clausen og Lars Dehnhardt Drewes - nu i gang med den seje kamp for at få nok underskrifter, der skal til for at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal partiet indsamle mindst 20.109 vælgererklæringer for at kunne deltage i folketingsvalg.

I dansk politik i dag er der allerede ni partier i Folketinget. Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen er opstillingsberettiget for første gang ved næste folketingsvalg.

Nye Borgerlige skal i følge meningsmålinger kæmpe for at blive valgt ind. Det samme gælder for Kristendemokraterne.

/ritzau/