Kom i superform - dyrk to typer træning
Hvis du mangler gode træningsresultater, kan løsningen være at kombinere to træningsformer. SCANPIX arkiv
Optimér din træning ved at kombinere din foretrukne træningsform med den helt rigtige ’makker’-sport.

Måske har du godt gang i løbetræningen. Eller også går du fast til yoga og elsker det. Men det er, som om resultaterne på formen ikke rigtig melder sig.

Hemmeligheden kan være at kombinere din yndlingstræning med den helt rigtige supplerende træningsform, så de i fællesskab giver dig den optimale sammensætning – og dermed den stærke sunde krop, du drømmer om.

Marina Aagaard er master i fitness og træning, og i et interview med FEMINA i denne uge kommer hun med tre bud på gode trænings-makkerpar.

Og selv om hun gerne vil udpege styrketræning som den ene makker i alle tre bud, er der også gode alternativer til dig, der for eksempel keder dig med vægte og fitnesscentrets maskiner.

Se de træningshits, der topper hitlisten lige nu, på femina.dk

- Ønsker du at få mest muligt ud af din sparsomme træningstid, skal du træne, så du får forskelligt udbytte. Mange er vilde med at løbe, men løb og andre former for konditionstræning bør ikke stå alene, siger Marina Aagaard.

Men ved styrketræning styrker du ikke bare dine muskler, knogler og led, men sætter også gang i kroppens evne til at forbrænde fedt i lang tid efter træningen.

Og så er styrketræning også godt for noget andet, siger Marina Aagaard.

- Styrketræning er den eneste form for træning, som går direkte ind og skulpturerer din krop. Du kan stramme op på arme, ben, bagdel og til dels mave. Du kan stort set forme og tone hele kroppen, som du ønsker, siger hun.

Få opskriften på Christian Bitz’ kyllingesuppe på femina.dk

GODE TRÆNINGSKOMBINATIONER:

Svømning + steptræning:

Svømning er først og fremmest konditionstræning. Giver du den gas på banerne, er det god træning for dit kredsløb og dermed også dit hjerte, og du bliver også mere udholdende. Steptræning kommer ind i billedet, fordi svømning ikke er vægtbærende træning, der styrker dine knogler. Når du stepper op og ned, giver det stød op gennem din krop ligesom ved f.eks. løb, og det gør, at dine knogler bliver mere robuste og modstandsdygtige. Steptræning giver også muskler og lidt på konditionskontoen, men træner ikke overkroppen særlig meget.

Cykling + yoga:

Cykling er god pulstræning, især når du træder til i pedalerne og udfordrer dine benmuskler. Også spinning gavner dit hjerte og pynter på vægt og taljemål, fordi du forbrænder en masse kalorier. Træning på to hjul har ikke meget effekt på din overkrop (medmindre du kører hardcore mountainbike-løb i kuperet terræn), og i og med du bevæger dig i samme stationære mønster kan dine muskler blive stramme og låste.

Yoga er det modsatte af cyklingens endeløse bevægelser – her åbner du din krop, strækker den ud og bevæger den godt igennem i de forskellige gulvøvelser. Det er med til at gøre din krop smidig, samtidig med at du styrker balanceevnen. Yoga kan desuden virke mentalt afslappende.

Løb + styrketræning:

Løb gør dig udholdende, styrker dit kredsløb og dermed dit hjerte. Samtidig er løb en effektiv måde at tabe sig eller holde vægten stabil på. Det gode ved løb er også, at langt de fleste kvinder kan træne sig op til at løbe.

Styrketræning er en målrettet indsats for at øge din muskelstyrke. Hvor løb er langvarig og vedvarende træning med forholdsvis lav belastning (din egen vægt), kan decideret styrketræning styrke din krops muskler lige på og hårdt. Løb styrker selvfølgelig benmusklerne, men supplerer du med styrketrænings-øvelser tvinger du musklerne til at arbejde på en anden måde, og så bliver de endnu stærkere og mere modstandsdygtige. Fordelen ved dette makkerpar er altså også, at styrketræningen har en gavnlig indflydelse på din løbepræstation og vice versa, idet løbeturene gør, at du har mere energi i fitnesscentret.

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media