Kørt ned på vej hjem fra job: Nu får han erstatning
Arkivfoto. Foto: Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix
Transport til og fra arbejde er normalt ikke dækket af arbejdsskadesikringen, men der er undtagelser, og det gavner sømand. Advokat opfordrer ulykkesofre til at få tjekket tvivlstilfælde.

En gåtur fra en restaurant til et hotel blev skæbnesvanger for en sømand. En bil kørte ham ned, da han krydsede vejen.

Hidtil har Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart ikke villet betale ham erstatning. Selskabet mener, ulykken skete i hans fritid. Men nu har Ankestyrelsen truffet en endelig og principiel afgørelse om, at der er tale om en arbejdsskade. Det skriver Fagbladet 3F.

Almindeligvis er transport mellem hjem og arbejde ikke omfattet af arbejdsskadesikringen. Men i den konkrete sag kunne sømanden ikke tage direkte hjem fra skibet. Han var nødt til at overnatte undervejs, og så hæfter arbejdsgiveren.

Advokat Henrik Uhrenholdt har specialiseret sig i bistå ulykkesofre, og han ser jævnligt sager, hvor der er tvivl, om den pågældende var mødt på jobbet i lovens forstand.

- Ingen skal bare give op og sige, at det også var deres egen skyld, at de kom ud for ulykken, og at det nok var uden for arbejdstid. Det er vigtigt at få undersøgt alle tvivlstilfælde. Hvis arbejdsskadesikringen ikke dækker, så er der måske en ansvarlig for ulykken, som hæfter, siger Henrik Uhrenholdt.

På nogle områder gælder der særlige regler for søfarende. Men hvis de kommer ud for ulykker, når dansk indregistrerede skibe opholder sig i af- eller påmønstringshavne, er de omfattet af den almindelige arbejdsskadesikringslov. Det fastslår Ankestyrelsen.

Den ulykkesramte sømand var afmønstret skibet og skulle rejse hjem efter endt tjeneste. Hans rute var tilrettelagt, så han skulle overnatte på et hotel i byen. Næste morgen gik turen til lufthavnen.

Ankestyrelsen lægger blandt andet vægt på, at arbejdsgiveren ikke havde forlangt, at sømanden skulle spise på hotellet. Arbejdsgiveren betalte for opholdet, når han ikke kunne nå at rejse hjem samme dag.

- Arbejdsgiveren har haft så megen indflydelse på hjemtransporten, at han skal bære risikoen, hvis der sker en ulykke, konkluderer Ankestyrelsen.

Sagen følger efter en tidligere dom i Højesteret. Den slog fast, at langturschauffører er dækket af arbejdsskadesikringsloven ikke alene under selve deres arbejde. De er også omfattet ved restaurationsbesøg, indkøb og lignende, der har en nødvendig eller naturlig forbindelse med deres job. 

Fagbladet 3F