Kønssygdomme forværres af blufærdighed

Hver tredje undlader at gå til lægen, hvis der er et problem i de intime kropsdele.
Når den er gal mellem benene, så holder vi det for os selv.
Når den er gal mellem benene, så holder vi det for os selv. Foto: Colourbox

Uh, det er alt for pinligt - jeg bliver hjemme.

Sådan tænker alt for mange danskere, hvis de har fået en kønssygdom eller har et andet problem i de intime kropsdele.

En undersøgelse, som YouGov har lavet for 24Timer, viser at hver tredje dansker har udskudt eller undladt et lægebesøg af ren og skær blufærdighed.

Men det kan have store konsekvenser, påpeger formanden for Sex og Samfund Christian Graugaard.

"Hvis folk ikke går til lægen og derved ikke får diagnosticeret og behandlet f.eks. en sexsygdom, så kan der gå alt for længe, før sygdommen bliver opdaget, og så kan man i mellemtiden komme til at smitte nogen andre," siger Christian Graugaard til Newspaq.

Han synes, det er paradoksalt, at blufærdigheden er så udbredt.

"Vi er jo omgivet af nøgenhed og kønsorganer i medielandskabet til hverdag, så man kan godt undre sig over, at vi slæber rundt på en skam og blufærdighed, når det kommer til vores eget køn, men det gør vi altså. Det har noget at gøre med, at vi har en mange hundredeårig kulturel bagage. Den er ikke lige sådan at slippe af med i løbet af nogle få generationer," siger Christian Graugaard.

Problemet er særlig stort blandt unge. 40 procent af de 18-39-årige synes, det er for pinligt at gå til lægen med intime problemer.

Derfor anbefaler formanden, at vi gør som svenskerne, der har gode erfaringer med at få fat i de grupper, som typisk holder sig langt væk fra lægen. Især de yngre mænd, som ellers er svære at nå, men som kommer, når de får lov at være anonyme.

"I Sverige har man et koncept, der hedder ungdomsklinikker, og det har vist sig, at nogle af de grupper, som normalt er svære at få i tale, de kommer altså dér," siger Christian Graugaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.