Kødskandaler er kommet for at blive

Virksomhederne skal i højere grad undersøge sig selv, siger eksperterne. Det hjælper ikke på svindelssager, siger centerleder.

Antallet af kødkontroller hænger ikke sammen med forbrugernes fødevaresikkerhed. Det mener en ekspertgruppe, der fastslår, at det er for dyrt med alle disse prøver på alle virksomhederne.

Derfor anbefaler gruppen, med Sund & Bælt-direktør Leo Larsen i spidsen, at fødevarekontrollen skærer ned på antallet af stikprøver, hvor de nogle gange om året kommer og sender virksomhedernes kød til laboratorieundersøgelser hos Fødevarestyrelsen.

I stedet bør virksomhederne selv tage hyppige prøver og få dem analyseret.

Fødevarestyrelsen tager positivt imod forslaget:

»Fire årlige stikprøver, hvor fødevarekontrollen kommer ud, siger jo ikke noget om virksomhedens generelle kvalitet. Det giver ikke en helhedsvurdering, blot tilfældige nedslag. Derfor får alle mere ud af at lade virksomhederne foretage flere prøver selv, eksempelvis hver uge, som vi så kan kontrollere. Det giver et meget bedre billede af deres drift,« siger fuldmægtig i kontrolstyringskontoret i Fødevarestyrelsen, Per Rathmann Hansen.

Han er dog skeptisk over for, om Danmark nogensinde kommer kødskandalerne til livs:

»Hver gang jeg læser i medierne, at nu har en virksomhed overtrådt reglerne, så tænker jeg, at fødevarekontrollen har gjort sit arbejde. For der er desværre altid svindlere,« siger Per Rathmann Hansen.

I dag foretager fødevarekontrollen 86.000 stikprøver af kødets kvalitet. Prisen for det er 73 millioner kroner.

Brotatolog og centerchef i Videnscenter for Fødevare og Sundhed, Gitte Gross, mener, at »egenkontrol er en forudsætning for en god fødevarekontrol«.

Men hun ser ingen fornuft i, at myndighederne skal foretage færre stikprøvekontroller:

»Svindelssagerne, som vi har set med halvråddent kød, handlede om svindel. Det vil en øget egenkontrol ikke hjælpe på,« siger hun og fortsætter:

»Det handler om, at myndighederne skal blive bedre til at tjekke mere dybtgående op på virksomhederne end tidligere.«

Dansk Folkeparti fastslog tirsdag, at de ikke støtter anbefalingerne fra ekspertgruppen, som de kalder at sætte »ræven til at vogte gæs.«

Fødevareminister Carina Christensen (K) kalder det derimod for »interessante anbefalinger.«

Ekspertgruppens forslag er i høring til den 5. februar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.